LEXUS RC F GT: koncept blízky sériovej výrobe

V kalifornskom Long Beach, počas pretekov 42. ročníka Veľkej ceny, Toyota priamo na okruhu predstavila špeciálny pretekársky automobil Lexus RC F GT Concept.

RC F GT Concept je určený na jazdu na okruhoch a možno ho zaradiť medzi homologizovaný sériový model Lexus RC F a čistokrvný pretekársky špeciál RC F GT3, ktorý sa čoskoro predstaví v pretekoch americkej série IMSA WeatherTech SportsCar Championship.lbgp-lexus-rc-f-racecar-001-face375e9f26f13dc78c50972707375eab92d2c9

Vývoj modelu GT Concept prebiehal súčasne s vývojom sériovej verzie RC F v japonskom vývojovom centre Lexus za podpory skupiny Lexus International Motorsports Group. Automobil prezentovaný v Long Beach je výsledkom ďalšieho vývoja štúdie RC F GT Concept, s ktorou Justin Bell skončil v júni 2015 ako piaty v kategórii Time Attack medzinárodných pretekov do vrchu Pikes Peak. Vďaka širokému uplatneniu kompozitných materiálov v rámci karosérie je koncept oproti sériovému RC F o 363 kg ľahší. GT Concept využíva rovnaký motor a prevodovku ako sériový model, ale disponuje upravenými systémami mazania a chladenia a športovou verziou výfukovej sústavy. Zosilnený podvozok je odolnejší a poskytuje širšie možnosti ladenia pri súťažiach. Softvér továrenského systému integrovaného riadenia dynamiky vozidla (VDIM) bol špeciálne upravený v záujme špičkovej ovládateľnosti pri jazde na okruhoch.

Za volant koncepčného modelu RC F GT Concept si v Long Beach sadli profesionálni piloti Lexusu Scott Pruett a Roger Yasukawa. Scott Pruett je pilot s najvyšším počtom víťazstiev zo všetkých aktívnych súťažných jazdcov v rámci severoamerických súťaží športových vozidiel. Scott je štvornásobným víťazom pretekov Rolex 24 hodín v Daytone a rovnako získal majstrovské tituly v sériách Trans Am, IMSA a Rolex Grand Am, ako aj víťazstvo v pretekoch CART, Le Mans a IROC. V roku 2016 udelil Scottovi Klub cestných súťažných jazdcov ocenenie Phila Hilla za vynikajúce výsledky. Scott bol nedávno menovaný továrenským jazdcom Lexusu pre súťažný automobil RC F GT3, ktorý tím F Performance Racing nasadil do americkej série IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Roger Yasukawa vyrástol na pretekoch motokár a formúl v Japonsku, Veľkej Británii a Amerike. Od svojich 21 rokov je profesionálom a zaznamenal úspechy vo Formula Atlantics, IndyCars a IMSA GT s vozidlami s pohonnými jednotkami od Toyoty. Roger pôsobí ako skúšobný jazdec spoločnosti Lexus USA už od uvedenia modelu IS F v roku 2007.

Text: Martin Benkovič, foto: archív: LPMlexus-rc-f-racecar