Aké sú pravdy a mýty o dnešných senioroch?

Dnešná spoločnosť nahliada na seniorov prostredníctvom mnohých mýtov.  Často sú vnímaní ako skupina ľudí, ktorá nie je dostatočne aktívna, nedrží krok s dobou a dnešné moderné technológie sú pre skôr narodených ťažko pochopiteľné. Je to naozaj tak?

 

Mýtus: Seniori nie sú aktívniAké sú pravdy a mýty o dnešných senioroch?

Škatuľkovanie seniorov a hádzanie do jedného vreca je najčastejším predsudkom v spoločnosti. V seniorskom veku sa síce začína zaslúžilý odpočinok od práce, ktorý však nesúvisí s ukončením ďalších aktivít. Práve naopak. Správanie a životný štýl našich seniorov sa už dávno priblížili Západu a možností, ako aktívne tráviť voľný čas, je celý rad. Radi sa vzdelávajú, sú politicky aktívni a zaujímajú sa o veci verejné, športujú, venujú sa najrôznejším koníčkom a veľmi radi cestujú. To sú aktivity, na ktoré pri malých deťoch nemali až toľko času. Cestovné kancelárie taktiež potvrdzujú, že ich klientela sa v tejto vekovej kategórii z roka na rok rozširuje

 

Mýtus: Smart telefón nie je pre „starších“

Opak je pravda. Málokto si tak váži kontakt so svojimi blízkymi ako babička či dedko. A smart telefóny so Skypom a sociálnymi sieťami typu WhatsApp na zdieľanie správ, fotiek a videí sú na to ideálne. Navyše, existujú aj smartfóny určené špeciálne pre seniorov.
So seniorskými smartfónmi máme skvelé skúsenosti a veľmi ľahko a rýchlo sa stali populárnymi.  Vzhľad telefónu je porovnateľný s klasickými smartfónmi, ale navyše ponúkajú zjednodušené ovládanie, ktoré zvládne naozaj každý. Okrem toho disponujú radom špeciálnych funkcií, ako je napríklad tlačidlo pomoci alebo  upravené slúchadlo, ktoré je prispôsobené seniorskému sluchu, či ovládanie telefónu a jeho nastavenie na diaľku niektorým z členom z rodiny, “ povedala Dominika Uhrová zo spoločnosti Doro.

 

Seniori sú vlastne dôchodcovia, ktorí nepracujú

Súčasný trh práce prehodnocuje svoj vzťah k ľuďom v seniorskom veku. Skúsených pracovníkov na trhu nie je nikdy dosť a väčšina spoločností a firiem ponúka miesta aj starším ľuďom, u ktorých dokážu oceniť ich celoživotné skúsenosti. Nie je preto pravda, že v dnešnej uponáhľanej dobe sú seniori pomalí a neschopní. Celý svoj život tvrdo pracovali, a pokiaľ majú chuť a záujem zaradiť sa do pracovného kolektívu a „posunúť“ svoje znalosti  ďalej, sú vo firmách často vítaní. Môžu byť súčasťou školiaceho tímu pre menej skúsených mladších pracovníkov.

Na trhu práce je v posledných rokoch viditeľná zmena v trende zamestnávania seniorov. Populácia starne a najlepším spôsobom riešenia otázky, ako zarobiť na dôchodky, je vytvoriť vhodné podmienky pro starších ľudí, ktorí môžu a chcú pracovať. Navyše sú vďaka svojim skúsenostiam pre pracovné kolektívy často neoceniteľným prínosom,“ doplnil Michal Novák z pracovného portálu Profesia.sk.