Zakázaná sebeláska

Sebeláska
Kto sa má dnes naozaj rád? Sú to muži v drahých oblekoch a nablýskaných autách? Sú to ženy oblečené od hlavy po päty v značkovom oblečení? Sú to ľudia, ktorí vyzerajú navonok dobre?

Sebaláska je odsudzovaná, posudzovaná, nenávidená… Veď sebaláska je sebaľúbosť, nadutosť až arogancia. Ale je to naozaj tak?

Keď sa má človek naozaj rád
Ako to vyzerá, keď sa má človek naozaj rád? Robí to, čo naozaj chce. Je s ľuďmi, s ktorýmichce skutočne byť. A chodí na miesta, na ktorých mu je naozaj dobre. Ako sa taký
človek cíti?

Je šťastný a svet je preňho úžasné miesto. Ľudia sú príjemní (veď je predsa s tými, s ktorými mu je dobre). Práca ho naozaj baví a cíti sa užitočný. Je naplnený láskou a vďačnosťou za všetko dobré, čo sa mu v živote dostáva. Váži si každú minútu, ktorú môže stráviť na Zemi.

Sebeláska = nadutosť?
Vyvyšuje sa taký človek nad ostatných? Načo – veď ľudia sú skvelí a cíti sa s nimi dobre. Je taký človek nepríjemný k druhým ľuďom? Prečo by mal? Veď je s tými, s ktorými mu je príjemne. Človek, ktorý sa má naozaj rád, sa cíti dobre. Svoju pozornosť upriamuje na veci, ktoré mu robia radosť a ktoré sa mu daria. Negatívne veci ho nezaujímajú. Nepotrebuje ohovárať, vyvyšovať sa, šíriť zlú náladu. Je to preňho zbytočné plytvanie energiou. Vie, že to, na čo myslí, si priťahuje. Preto myslí a sústreďuje svoju pozornosť na pozitívne veci a príjemných ľudí. Je šťastný.

Keď chýba sebeláska
A teraz si predstavte, že by ste nemohli robiť nič z toho, čo naozaj chcete. Stretávali by ste sa s ľuďmi, ktorí vám lezú na nervy. Boli by ste na miestach, ktoré neznášate. A robili by ste to, čo nenávidíte z celej duše. Ako sa cítite teraz?

Čo vám brání mať sa naozaj rád?
Je toho neúrekom:
Mal/a by som vyzerať lepšie
Nie som dosť dobrá/ý.
Ostatní sú lepší/múdrejší/krajší…
Nikto ma nemá rád.
Neznášam sa.
Bojím sa sám/sama seba.

Ako je to u vás?
Ktorému zo scenárov sa podobá váš život? Ak robíte to, čo naozaj chcete, vyžaruje z vás radosť, šťastie, láska a pohoda. A – čo je najdôležitejšie –REŠPEKTUJETE SA. Pýtate sa sami seba, čo by vám urobilo radosť, a aj to urobíte. Ľudia z vás cítia, že vám na sebe záleží.

Ak sa váš život podobá druhému scenáru a robíte to, čo nechcete, ste unavení, naštvaní, podráždení a nadávate na celé okolie. Nič sa vám poriadne nedarí a môžu za to všetci ostatní. Vy ste len úbohá obeť okolností. Proste nemáte toľko šťastia (peňazí, zdravia, lásky…) v živote ako ostatní. Vy predsa za nič nemôžete.

Vy ste strojcom svojho života
Ale prvotné rozhodnutie šlo od vás. Vy ste si vybrali, ako bude vyzerať váš život, i keď je ľahšie zvaliť vinu na druhých. Existujú spôsoby, ako sa môžete cítiť lepšie. Stačí sa len rozhodnúť a dovoliť, aby vám s tým niekto pomohol. Môžete zmeniť podmienky svojej existencie.

Skutočná sebeláska
Skutočná sebaláska spočíva v dovolení si robiť to, čo naozaj chcete! Choďte tam, kam vás ťahá srdce. Stretávajte sa s ľuďmi, s ktorými vám je naozaj dobre. A dovoľte si robiť to, čo vás baví.

Tento život je len jeden. Už sa nevrátite o päť rokov späť, aby ste veci urobili inak. Karty sú rozdané. Vezmite život do vlastných rúk a teraz sa rozhodnite, že sa budete cítiť lepšie. Stačí len presmerovať svoju pozornosť odkiaľ kde to nejde, na tam, kde to ide.

Ponosovaním sa na všetko a všetkých nič nevyriešite. Začnite od seba. Buďte prví, kto sa bude vo vašom okolí cítiť naozaj dobre! Je to možné pre všetkých.

Využite koučing pomocou metódy Emočných rovníc a uvidíte, ako sa vám začne meniť realita. Zrazu uvidíte príležitosti tam, kde ste ich nevideli. Svet začne byť krajšie miesto. A vy sa konečne zaradíte medzi tých „šťastnejších“ v živote.

Každý život stojí za to! Aj ten váš. A je len na vás, či si dovolíte mať sa naozaj rád/a.

Zdroj: Miroslava Machynová, koučka Aleša Kalinu