Nebojte sa tukov, niektoré sú zdravé

raw salmon and aroma spice on a table

V honbe za super postavou často z nášho jedálnička vylúčime všetky tuky, a tak náš organizmus len utrápime hladom. Zlé tuky a cholesterol udržujme síce na uzde, no do nášho jedálnička doplňme tie správne tuky. Ktoré to sú a kde sa nachádzajú?

Tuky úplne nevylučujme
Podľa odborníkov na zdravú výživu je úplné vylúčenie tukov z nášho jedálnička veľkou chybou. Dôležitejšie je vedieť si ustrážiť ich množstvo a vybrať si tie správne tuky. Tuky by mali tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu. Pozor na skryté tuky v mliečnych, obilninových a mäsových výrobkoch a samozrejme pred sladkosťami. Nadmerná konzumácia zlých tukov zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Dobré tuky naopak chránia srdce, podporujú celkové zdravie, pomáhajú proti únave a v neposlednom rade aj zlepšujú náladu.

Napríklad vlašský orech obsahuje mastné kyseliny, ktoré sú zdrojom výživy a tiež energie pre činnosť mozgu. Okrem toho vplývajú priamo na výkonnosť mozgových činností a teda aj na IQ. K tým dobrým tukom zaraďujeme aj olivový, sezamový olej, avokádo, olivy a ryby.

Riaďte sa tretinovým pravidlom
To je jedna rada, ako ustrážiť svoj cholesterol. Jednou tretinou by sa na tvorbe energie mali podieľať živočíšne tuky ako je masť, mäso, slanina, maslo, mlieko a mliečne výrobky. Druhú tretinu by sme mali ponechať mononenasýteným mastným kyselinám ako je kyselina olejová z radu n-9. Tú nájdeme v rastlinných olejoch a kvalitných rastlinných margarínoch,
Tretia tretina by mala pozostávať z polynenasýtených n-6 a n-3 mastných kyselín, ktoré sú pre zdravie mimoriadne dôležité. Tie nájdeme v tuku morských rýb, v rastlinných olejoch.
Zdravé tuky obsahujú aj semienka a oriešky, ktoré dokážu mierne znížiť hladinu cholesterolu.

Košík „dobrých tukov“
Oleje:
olivový, repkový, arašidový, slnečnicový, sójový, kukuričný, sezamový
Orechy: arašidy, mandle, vlašské, makadamské, lieskové, pekanové, kešu
Semienka: slnečnice, sezamu, tekvicové, ľanové
Ryby: tuniak, losos, makrela
Iné: avokádo, olivy, arašidové maslo

Autor: INA
Zdroj: http://www.akv.sk/index.phpoption=com_
Foto: http://www.jenprozeny.cz/zdravi/19493-