Viete, ako spoznáte ten skutočný, pravý rum?

Súčasná doba je zvláštna… Aspoň v tom ohľade, že nahráva istým nepravdám, ktoré ovplyvňujú nás všetkých. Ako zákazníci nie sme radi klamaní a začíname pátrať po tom, čo jeme a aké výrobky používame. Čo sa týka alkoholu, nie sme ešte zatiaľ tak ďaleko. A to by sa malo zmeniť. Ono totiž nie je rum ako rum…

Možno si v bare práve dopriavate pohárik s pocitom, že ste si vybrali dobre – avšak nemusí to byť tak úplne pravda. Ako ale spoznať ten pravý rum, ktorý sa naň iba nehrá?

Skutočný rum musí byť vyrobený z cukrovej trstiny a musí mať minimálne 37,5 % alkoholu. Mnohí výrobcovia sa snažia zákazníkov oklamať rôznym spôsobom, napríklad tak, že prezentujú slovo rum nie ako označenie výrobku, ale v mene firmy, ktorá je veľkým písmom na etikete.

Kvalitu rumu potom určuje predovšetkým zrenie a postup, nie cena. Lacnejším „rumom“ je chuť dodávaná dochucovadlami, ktorá nie sú nevyhnutné!

To dokazujú napríklad aj rumy Havana Club Añejo Especial, kde sa na chuti podieľa dvojité zrenie. Rum po prvý krát zreje v nových sudoch z bieleho dubu, ktorý mu dodá jemný nádych vanilky, a po dva a pol roku sa presunie do starých sudov, čím získa intenzívnu a bohatú chuť.

Systém Solera vs. blendovanie

Pri zrení rumu sa používajú dve metódy – solera systém a tzv. blendovanie. Solera systém uvádza na fľaši najstaršiu kvapku bez ohľadu na to, ako je veľká. Pokiaľ je vo fľaši čo i len jedno percento desaťročného rumu, tak už je na etikete prezentovaný vek desať rokov aj keď v priemere by bol vek napríklad len päť rokov. Výrobca Havana Club používa blendovanie, pretože im to voči zákazníkom príde korektnejšie. Prezentuje sa najmladšia kvapka, napr. keď si kúpite sedemročný rum Havana Club, môžete si byť istí, že najmladšia časť je stará 7 rokov aj keď v priemere sa jedná o 10 ročný rum.

Záleží vám na tom, či pijete skutočný a kvalitný rum plný chuti? Potom si dajte pozor na to:

– aby mal min. 37,5 % alkoholu

– bol vyrobený z cukrovej trstiny

– zrel metódou blendovania

– chuť mu nebola dodávaná umelo prostredníctvom dochucovadiel, ale zrením v sudoch