Slovenskému kuchárovi Petrovi Vargovi vyšla v írskom Dubline prvá kuchárska kniha s jeho vlastnými receptami ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá prvá objavila v ňom talent kuchára. Naučila ho variť, nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou.
Výťažok z celého predaja knihy venuje Peter Varga nemocnici Crumlin Children Hospital v írskom Dubline – je to nemocnica, ktorá sa špecializuje na choré deti s rôznymi chorobami, ktoré sa dožívajú veku maximálne 6 až 7 rokov… Myšlienka pomôcť týmto deťom mu napadla začiatkom roka, keď sa zoznámil so svojím kolegom, ktorého syn je vážne chorý a je pacientom nemocnice Crumlin. Knihu, na ktorej pracoval sedem mesiacov, vydáva na vlastné náklady. Cíti totiž potrebu skrášliť svojou prácou, ktorá pre neho ani nie je prácou, ale koníčkom a poslaním, chorým deťom krátky čas, ktorý dostali k dispozícii na tomto svete.
Poďme k úplným začiatkom – ako ste sa dostali k vareniu?
Už ako štvorročného ma k nemu priviedla moja babička, ktorá vycítila u mňa záujem k vareniu, ale nebol to čaj, ani praženica, čo som varil ako prvé jedlo. Naučila ma rovno ťahanú štrúdlu. Samozrejme pokračovala ďalšími jedlami, učila ma variť srdiečkom, dušou, s citom, s láskou a ja som sa jej odmenil tým, že už ako 6-ročný som varil nedeľné obedy, vymýšľal som vlastné kombinácie jedál a ohuroval rodičov i návštevy.Vareška sa stala mojou najlepšou kamarátkou.
Existujú vlastnosti, ktoré charakterizujú dobrého kuchára?
Presne tie, ktoré mi štepila moja babička a vlastne som ich opísal už v prvej odpovedi – mať k vareniu cit,variť s láskou k sebe, k jedlu a ľuďom, pre ktorých varíme.
Svet kuchárskych šou je plný mužov – spomeňme Jamie Oliviera, Gordona Ramsaya, Zdeňka Pohlreicha, Jiřího Babicu, Marcela Ihnačáka či Vojta Artza – prečo je to tak?
Muži majú pre varenie cit, nemusia variť takmer každý deň doma, ešte stále vládne názor, že v kuchyni má vládnuť len žena. Ja si to nemyslím, nikdy som nedelil práce na ženské a mužské, vážim si každé dobré jedlo, či ho uvarí muž alebo žena. Pravdou je, že ťažko by ste odo mňa mohli žiadať opraviť bicykel, vymeniť žiarovku či opraviť vypínač (smiech).
Pre koho varíte najradšej?
Pre rodinu – pochopiteľne, pre kamarátov, návštevy. Pravdou je, že každý tanier, ktorý odovzdám čašníkovi, aby ho odniesol hosťovi, je pripravený s láskou a nikdy mi jedlo nevrátili. Hosť vycíti, že okrem ingrediencií ste dali do jedla aj kúsok seba.
Kuchári trávia veľa času v práci, dokážete sa k sporáku postaviť aj doma, mimo pracovnej doby?
Nemám problém, dokonca odbremeňujem mamku od varenia, keď som doma, dokážem uvariť niekoľko chodov a tešiť sa ako chutí rodičom, neteri, návštevám. Keď som bol naposledy doma, upiekol som napríklad 90 veterníkov, v priebehu dvoch dní zmizli z chladničky.
Máte vyslovene obľúbené jedlo, ktoré blízkym pripravujete, alebo ingredienciu, bez ktorej sa nezaobídete?
Veľmi rád skúšam nové, vlastné recepty, sledujem gastronomické posuny, lebo aj v gastronómii sú stále nové a nové trendy, navštevujem najlepšie reštaurácie v Írsku, doma na Slovensku i po celom svete, keď cestujem. Bez váhania však na želanie konzumentov pripravím segedínsky guláš alebo čokoľvek podobné.
Čo vás osobne zaujalo v tomto vývoji?
Krivdil by som ostatným, keby som vyzdvihol jedno. Neustále ma prekvapujú kombinácie rôznych jedál, ich prezentácia svetovými kuchármi s takmer zázračnými schopnosťami – neprestanú ma nikdy udivovať.
Chodíte sa bežne najesť aj do reštaurácie, keď do toho predsa len viac vidíte ako bežný hosť?
Nerobím nejaké veľké rozdiely v reštauráciách, ako som spomenul, rád ich navštevujem, chutnám. V zahraničí platí, ak sa vám jedlo nepáči, nechutilo vám, dajú vám ho grátis alebo prinesú nové. Ja som nikdy jedlo nevrátil s tým, že chcem iné či zadarmo, ak mi niekde nechutí, viac tam nejdem.
Obľúbený kuchynský nástroj?
Moje dve ruky, bez nich by som nemohol robiť kuchára.
V Bratislave ste pracovali v skvelom hoteli Marrol’S, napriek tomu ste sa rozhodli pre zahraničie…
Keď som dostal ponuku z Dublinu, bez váhania som tam odletel. V každom prípade tu by som rád poznamenal – odletíte a začínate v cudzom svete bez podpory priateľov, rodiny, ale som tu dvanásty rok a neľutujem ani deň. Bolo to dobré rozhodnutie.
Prekvapili vás niečím Íri?
Áno, sú veľmi srdeční, ochotní pomôcť v prípade potreby, nikdy sa mi nik neotočil chrbtom, keď som potreboval pomoc. Získali si ma a zatiaľ rozhodne neuvažujem nad odchodom z tejto krajiny.
Ktoré jedlo z írskej kuchyne ste si obľúbili vy osobne?
Prišiel som na chuť jedlám z hovädzieho mäsa, ktoré sa tu využíva podstatne viac ako na Slovensku. Má fantastickú vôňu, skvele sa s ním pracuje, pripravujú sa z neho skvelé jedlá. Kravy sú chované na pastvinách, ich mäso je lahodné, priznám sa, na Slovensku by som ťažko hľadal také. Na druhom mieste sú ryby.
Bežná írska rodina chodí radšej do reštaurácie sa najesť alebo varí doma?
Páči sa mi na írskych rodinách, že sa neboja chodiť do reštaurácií, potom idú do kina alebo do divadla. A to nielen do bežných podnikov, ale pokojne aj do michellinských. Neviem si predstaviť u nás 70-ročné babičky ako idú večer do reštaurácie, a potom na kultúrne podujatie, čo je v Írsku bežné. V niektorých reštauráciách dostanete miesto, ktoré si chcete rezervovať – až o dva mesiace. Platí to aj o nedeľných obedoch, rodina radšej zájde do reštaurácie akoby mala mama „zabíjať“ čas varením a umývaním riadov. Následne si urobia výlet.
Varili ste vy osobne v Írsku pre známe osobnosti?
Áno, pracoval som v hoteli Maldron Cardiflane v reštaurácii Stir, kde o svetové celebrity nebola núdza. Počas niekoľkoročného pôsobenia v zahraničí som varil pre tím speváčky Beyoncé, rovnako pre celý mančaft okolo Jennifer Lopéz, neodolal ani James Duncan zo skupiny skupiny Blue, či futbalisti FC Liverpool a mnohí ďalší.
Teraz na vás čaká televízna šou, prezraďte nám niečo o nej?
Popri tvorení nových receptov som v súčasnosti podpísal exkluzívnu zmluvu so spoločnostou Gibson, v ktorej od septembra nakrúcam úspešnú reláciu First Date pre írsku televíziu RTE. Na obrazovkách sa budem objavovať pravidelne od októbra tohto roka. Špeciálnu zmluvu na krátku dobu mám aj so spoločnosťou NBC Universal (Owner of Universal Pictures), ktorá zastrešuje hercov a spevákov so špeciálnymi podmienkami. Na túto spoluprácu sa teším nesmierne, pretože do jej portfólia patria hviezdy ako Jennifer Aniston či Julia Roberts. V rámci spoločnosti Gibson budem mať česť spolupracovať so Jeanom Michelom Jarré už 10. októbra 2016, ďalej so známym americkým spevákom a idolom dievčat Justinom Bieberom, a to už 1. a 2. novembra 2016, so Simpley Redom o desať dní neskôr. Práve títo uznávaní umelci budú ochutnávať jedlá z mojej ponuky a dielne.
Text: Anna Olvecká
Foto: archív Petra Vargu