Študenti, ktorí môžu konkurovať profíkom

Nie je žiadnym tajomstvom, že dnes už len dobré známky a sedenie za učebnicami na štart úspešnej kariéry nestačia. Je dôležité byť nadšený, vyvíjať aktivitu aj mimo školy a neustále sa zlepšovať v tom, čo človeka baví a čo robí. Študenti stredných odborných škôl a hotelových akadémii v celoslovenskej súťaži mladých barmanov opäť ukázali, že svojou snahou a talentom môžu konkurovať aj profesionálom z fachu.

Už po štvrtýkrát sa tento rok mohli študenti stredných škôl zapojiť do vzdelávaco-Challangesúťažného programu Junior Bartender , v rámci ktorého organizátori z brandže svoje skúsenosti odovzdávajú budúcim barmanom. Vyše 200 žiakov z 10 škôl malo počas tohto školského roka možnosť vypočuť si zaujímavé prednášky či školenia s Jameson ambasádorom Viktorom Miškom či Becherovka ambasádorom Marekom Polomským. No nevzdelávali sa iba žiaci, ale aj ich učitelia. Organizátori im predviedli nielen všetko, čo budú mať ich žiaci absolvovať, ale dôraz kládli aj na vysvetlenie, čomu a ako sa treba pri výučbe nových barmanov venovať, ako ich motivovať a dávať im podnety na sebe pracovať.

Študenti si všetko, čo sa naučili, mohli otestovať aj v praxi, v rámci dvojdňového finále, kde na nich čakali 4 súťažné disciplíny. A poradili si s nimi naozaj bravúrne. „Drinky mali balans, kvalitu, nápad, originálny názov a k tomu aj skvelo chutili. Proste všetko, čo sa očakáva od drinkov  v zabehnutých baroch od profíkov s niekoľkoročnou praxou,“ zhodnotil za všetkých porotcov Karol Domisch z Pernod Ricard. Víťaz však mohol byť len jeden a porota sa zhodla, že všetkými úskaliami súťaže najlepšie prešiel Jonáš Havadej z prešovskej hotelovej akadémie. Ten si okrem novonadobudnutých skúseností odniesol aj výhru, ktorou je absolvovanie týždňovej stáže v bare Záhir pod vedením Luboša Rácza, kde môže svoje nadanie ďalej rozvíjať.