Teplý podvečer a skvelá hudba v kruhu priateľov. K tomu dobré jedlo a party sa môže začať. Odštartujte grilovaciu sezónu s lahodnými pochúťkami z vášho grilu. Grilovať môžete steak, bravčové aj kuracie. Mäsový pokrm doplníte ľahkými zeleninovými šalátmi a status grilovacieho majstra máte istý.
Ako sa rodí grilovací majster? Máme pre vás pár tipov ako pripraviť nezabudnuteľnú grilovačku
- Nakrájané plátky mrkvy a kalerábu namočte na niekoľko minút do ľadovo studenej vody. Zelenina sa mierne napučí, skrehne, a v šaláte bude chrumkavá.
- Aby bolo mäso po ugrilovaní šťavnaté a mäkké, je vhodné ho dopredu namarinovať (na niekoľko hodín až dní). V tomto prípade mäso dopredu nesoľte! Soľ vyťahuje šťavu a mäso by mohlo byť po upečení suché. Pokiaľ sa jedná o väčšie kusy mäsa, ktoré grilujete vcelku, osoľte mäso tesne pred tým, než ho položíte na gril. Pokiaľ grilujete jednotlivé porcie, osoľte ich po ugrilovaní.
- GLAZOVANIE – je doladenie mäsa počas grilovania. Výsledkom je, že mäso, steaky, kuracie krídla a ryby, majú po ugrilovaní na sebe lesklú voňavú a chutnú glazúru. Ideálnymi glazúrami sú omáčky s obsahom cukru alebo medu či melasy, ktoré na teple skaramelizujú, budú do zlata a ich konzistencia vytvorí lesklý povlak – glazúru.
- Pred tým, než mäso vložíte na gril je potrebné ho dôkladne rozpáliť. Bez ohľadu na jeho typ (plyn, lávové kamene, drevené uhlie…) Grilovací rošt nikdy neumývajte, pretože pri ďalšom grilovaní sa väčšinou pokrmy na neho prilepia. Pokiaľ je veľmi znečistený, stačí ho očistiť drôtenkou a potom pred grilovaním nechať ,,vypáliť´´ – tzn. nechať rozpáliť na najväčšie možné maximum (napr. nechať ho priamo v plameňoch). Len čo je dokonale rozpálený a pripravený na grilovanie, môžete ho potrieť kúskom masti. Grilované potraviny sa neprilepia.
Chuťovky na váš gril
1 kg kuracích krídelko
2 lyžice worcesterskej omáčky
1 lyžica horčice
2 lyžice kečupu Hellmann’s
4 strúčiky cesnaku
4 lyžice grilovacej omáčky Hellmann’s SAMBA na servírovanie
šťava z 1 citróna
soľ, korenie1.) Krídelká osolíme, okoreníme a premiešame s marinádou pripravenou z worcesterskej omáčky, kečupu Hellmann’s, horčice, citrónovej šťavy a roztlačeného cesnaku. Necháme cca 1 hodinu pri izbovej teplote marinovať.
2.) Potom dáme na pekáč, prikryjeme alobalom a pečieme pri 180 ° C cca 40 minút (domäkka).
3.) Upečené krídelká môžeme buď nechať vychladnúť, alebo ihneď grilovať dozlata na rozpálenom grile. Počas grilovania potierame výpekom z pekáča.
4.) Podávame s grilovacou omáčkou Hellmann’s SAMBA, opečeným pečivom a zeleninou.Špízy z bravčovej krkovičky
4 porcie600 g bravčovej krkovičky
4 lyžice ustricovej omáčky
4 lyžice grilovacej omáčky Hellmann’s Cesnakovej (GARLIC) na servírovanie
soľ
korenie
biele sezamové semienka
1.) Krkovičku nakrájame na tenké plátky – max. 3 mm hrubé, dáme do misy a dobre premiešame s ustricovou omáčkou. Necháme pri izbovej teplote 1 hodinu marinovať.
2.) Potom naplocho prepichujeme špajdľou, posypeme sezamom, okoreníme, osolíme a grilujeme.
3.) Po ugrilovaní necháme na teplom tanieri cca 5 minút odležať. Podávame s grilovacou omáčkou Hellmann’s GARLIC, pečenými zemiakmi a zeleninou.
Zeleninový šalát
4 porcie200g olúpaných čerstvých kalerábov
200g mladej karotky
1 ľadový šalát
8 cherry paradajok
100 g zelenej uhorky
4 lyžice Francúzskeho šalátového dressingu Hellmann’s
2 lyžice cukru
šťava z ½ citróna
štipka soli1.) Kaleráb, karotku a uhorku nakrájame na tenké dlhé rezance a zmiešame s cukrom, soľou a citrónovou šťavou. Dobre (najlepšie rukou) premiešame (premiesime, aby zelenina zmäkla).
2.) Po cca 5 minútach pridáme natrhaný šalát a nakrájané. Zmiešame s Francúzskym šalátovým dressingom Hellmann’s a podávame.TIP: Môžeme pridať chlebové krutónky (tenké plátky bagety opečené a potreté cesnakom)
1 lyžica Tatárskej omáčky Hellmann’s
1 strúčik prelisovaného cesnaku
kávová lyžička nasekaných kapár
1 nasekaná ančovička
ružové (červené) korenie
lyžička sekanej pažítkyExotická Remuláda
1 porcia1 lyžica Tatárskej omáčky Hellmann’s
Pol lyžičky čiernych sezamových semienok
lyžica nasekaných pražených kešu orieškov
lyžička nasekaného koriandru
prípadne sekané čerstvé čili papričky