Čo ste možno nevedeli o šampanskom a jeho histórii

Šampanské sa nám spája najmä s polnočným prípitkom na prelome rokov. Samozrejme, milovníci „bubliniek“ si ho doprajú aj inokedy. Patríte medzi nich? A poznáte históriu tohto špeciálneho bieleho, prípadne ružového šumivého vína?

 

Čo je šampanské a čo nie?

Ešte predtým, ako sa dostaneme k vzniku šampanského, si musíme ujasniť pojmy. U nás totiž bežne hovoríme o šampanskom pri zmienke o akomkoľvek šumivom víne. To je však nesprávne. Ako teda zistíte, že to, čo ste napríklad dostali v štýlovom darčekovom koši, je pravé šampanské?

Pri výrobe pravého šampanského musia byť dodržané 3 zásady: musí byť vyrobené vo francúzskom regióne Champagne, použiť sa môže len 7 povolených odrôd hrozna (Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc a Pinot Gris) a pri výrobe musí byť použitá tzv. šampanská metóda, ktorá zahŕňa dodatočnú karbonizáciu dosiahnutú sekundárnym kvasením priamo vo fľaši.

 

Aké sú počiatky šumivého vína a šampanského?

A teraz poďme už k stručnej histórii tejto tradičnej súčasti (nielen) obľúbených darčekových košov pre mužov. Za prvými vinicami v regióne Champagne, ktoré siahajú ešte do staroveku, stoja Rimania. Víno sa tak v tejto oblasti produkovalo oveľa skôr, ako vôbec svetlo sveta uzrelo prvé šumivé víno. „Šampanské“ (v zmysle vína z regiónu Champagne) tak nebolo vždy šumivé.

Za otca šumivého vína sa bežne považuje benediktínsky mních Dom Pérignon (1638 – 1715). Aj keď v histórii šampanského má významné postavenie, keďže výrazne prispel k rozšíreniu šumivých (ale aj tichých) vín z regiónu Champagne, nie je pravda, že šumivé víno vynašiel práve on. Podľa dochovaných záznamov dokonca ani prvé šumivé víno nevzniklo v regióne Champagne. Vynašli ho totiž benediktínski mnísi z opátstva Saint-Hillaire. Stalo sa tak v roku 1531.

A čo šampanské v súčasnom (správnom) zmysle (šumivé víno z regiónu Champagne, pri výrobe ktorého boli dodržané aj ďalšie 2 spomenuté zásady)? Tieto vína najskôr nevznikali cielene, ale náhodou (najmä pri prevoze do Británie) a bublinky vo víne aj Dom Pérignon najskôr považoval za chybu. Až keď si takéto „pokazené“ víno obľúbili Briti (a po nich aj francúzska šľachta a ďalší), začala sa sláva svetoznámeho šampanského.

Zdroj: Marek L.
Zdroj obrázka: Autor: LIGHTFIELD STUDIOS / Stock.adobe.com