Zabudnutá sláva strukovín opäť ožíva

Zabudnutá sláva strukovín opäť ožíva

Rastlinná strava sa čoraz častejšie stáva súčasťou nášho jedálneho lístka. Ale pozor! Nehovoríme len o zelenine a ovocí. Zašlá sláva strukovín si opäť našla miesto v našej kuchyni a životný štýl flexiteriánstva získava čoraz viac priaznivcov. Tie najlepšie trendy sa totiž vracajú.

 

Rastlinná strava na každý deň!

Zdravý životný štýl, nie je o diétach, či o odmietaní jedla. Je to skôr o pochopení, aké jedlo vám pomôže cítiť sa lepšie, byť plní energie, mať lepšiu náladu a vedieť lepšie zvládať stres.  Aj preto vznikol koncom 90. rokov životný štýl flexiteriánstvo, ktorého cieľom je dosiahnutie správnej rovnováhy vitamínov, minerálov a ostatných nutričných zložiek. Flexiterián je človek, ktorý nemá potrebu stať sa vegetariánom, ale napriek tomu znížil príjem živočíšnych produktov. Zistil totiž, že rastlinná strava mu vyhovuje omnoho viac, napomáha v prevencii chorôb, podporuje srdce, mozog, kĺby, svaly, kosti, zlepšuje metabolizmus a dodáva energiu.

 
Zabudnutá sláva strukovín

Strukovina je súčasťou nášho jedálneho lístka od nepamäti. Napriek tomu sa v modernej dobe rýchleho stravovania pozabudlo aké chutné a zdravé jedlá si z nej dokážeme pripraviť. K najznámejším slovenským strukovinám radíme hrach, šošovicu, fazuľu, bôb a cícer z ktorých si môžeme pripraviť lahodné polievky, prívarky alebo kaše. Za pravidelnú konzumáciu strukovín hovoria aj čísla. Strukovina obsahuje veľké množstvo sacharidov (až 60%), škrob aj vlákninu. A práve vláknina je známa tým, že zohráva významnú úlohu pri ochrane nášho zdravia. Cícer medzi strukovinami vyniká aj svojím podielom dostatočne zastúpeným v bielkovinách sóje esenciálnych aminokyselín – ktoré sa približujú hodnotám živočíšneho pôvodu.

 

Natrite si zdravie

Hrach rímsky – u nás známy ako cícer je strukovina stará viac ako 7500 rokov. Jeho príchod na územie dnešného Slovenska sa traduje do obdobia stredoveku, kedy sa z Antalónie, dnešného Turecka rozšíril do celej Európy. Pôvodne bol cícer jedlom chudoby, avšak jeho lahodná chuť a všestranné využitie v kuchyni mu časom zabezpečila popredné miesto v jedálničku mestskej gastronómie.  K najznámejšej pochúťke z cíceru radíme cícerovú pastu Hummus, ktorá je veľmi obľúbenou pochúťkou najmä v arabských krajinách. Základ  svetoznámej nátierky tvorí uvarený rozmixovaný cícer, sezamová pasta tahini a korenie. Lahodná nátierka sa skvele hodí k pečivu i zelenine. Hummus však môžete servírovať aj ako lahodný dip. Nátierku Hummus Lunter si stačí dať do misky a podávať so zeleninovými tyčinkami napr. z mrkvy, uhoriek alebo zeleru.

 
Zdravie na tanieri

Rastlinné nátierky nie sú len vecou zdravého životného štýlu.  Ich silnou stránkou je aj lahodná a plná chuť. Dajú sa použiť jednoduchým spôsobom, stačí si ich natrieť na váš obľúbený chlieb, alebo pečivo.

Zdroj: Lujza