Inšpirácie pre celkom inú kuchyňu

Variť originálne a pritom zdravé jedlá, nemusí byť vôbec ťažké. Aj to najjednoduchšie jedlo môže mať celkom novú chuť, ak použijete zaujímavé ingrediencie a netradičné postupy. Obohaťte si špajzu o nové korenia, oleje, omáčky, orechy či semienka a pustite sa do varenia s naozajstnou fantáziou. Nebráňte sa nápadom vlastnej tvorivosti. Aj vaša kuchyňa môže byť celkom iná.

 

Kuracie na šampiňónoch
Potrebujeme:
• 250 g kuracích pŕs alebo vykostených stehien• 1 cukinu
• 150 g šampiňónov
• soľ
• korenie
• olej
• 1PL sójovej omáčky
• 1 šalotku
• 2 strúčiky cesnaku

Postup:
Na oleji opečieme cibuľku, pridáme cesnak, potom na kúsky posekané mäso, sójovú omáčku, cukinu a šampiňóny. Posypeme tymiánom, posolíme a okoreníme. Dopečieme, podlejeme trochou vody a ešte krátko restujeme. Podávame s ryžou basmati.

Orechové pesto
Potrebujeme:
• 200 g vlašských orechov
• 5 strúčikov cesnaku
• 70 ml oleja z vlašských orechov (nahradí ho aj olivový)
• soľ
• čerstvo pomleté čierne korenie

Postup:
Orechy spolu s pokrájaným cesnakom vložíme do mixéra a spracujeme. Potom pridáme postupne na 3 razy olej, posolíme, dochutíme čiernym korením a mixujeme, kým nám nevznikne jemná, zamatu podobná, hustá masa. Hotové pesto premiešame s akýmikoľvek cestovinami v množstve podľa chuti. Môžeme podávať aj s parmezánom a olivami.

 

Zimná polievka
Potrebujeme:
• 200 g šošovice
• 250 g uvareného cíceru
• 1 malú čili papričku
• 1 cuketu
• 1 mrkvu
• petržlenovú vňať
• 1 malú šalotku
• 1 malý strúčik cesnaku
• 2 bobkové listy
• 3 ks nového korenia
• čierne korenie • soľ

Postup:
Do dvoch litrov vody dáme variť šošovicu, cesnak, cibuľu, bobkové listy, pokrájanú mrkvu a korenia. Varíme asi 15 až 20 minút. Potom pridáme uvarený alebo sterilizovaný cícer, na kocky nakrájanú cukinu a papriku. Varíme spolu asi 5 minút. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

Špagety aglio olio
Potrebujeme:
• 300 g špagiet
•  lístky bazalky
• soľ
• korenie
• 4 strúčiky cesnaku
• 1 čili paprička
• 6 PL olivového oleja
• zväzok petržlenovej vňate

Postup:
Špagety uvaríme al dente a scedíme. Cesnak pokrájame na plátky a opečieme ho na oleji do sklovita, pridáme posekanú čili papričku. Zmesou prelejeme špagety, posypeme petržlenom a bazalkou, posolíme a okoreníme. Môžeme podávať s parmezánom alebo iným syrom.

Autor: Miroslav Kubečka