Objavte čaro mexickej kuchyne

Poznáte mexické jedlá? Nie? Je najvyšší čas to zmeniť. Ak vás trápia obavy, či to zvládnete, hoďte ich za hlavu. Mexická kuchyňa je rýchla a ľahká na prípravu, preto je vhodná aj pre začínajúcich kuchárov.

 

V bežných obchodných reťazcoch, nájdete všetko potrebné, aby ste sa mohli pustiť do objavovania nových chutí a vôní. V ponuke sú tortilly, omáčky burritos aj fajitas, papričky jalapeňos, červená fazuľa, Tex-Mex snacky, mexické pivo a aj tequila. Ako sa v nich však vyznať? Mexickou kuchyňou vás prevedie naslovovzatý odborník, majiteľ reštaurácie  v Bratislave Mauricio Aceves Omaňa. Pod výrazom Tex-Mex sa skrýva americká verzia mexickej kuchyne obľúbená nielen v Texase a Mexiku. Snacky, ktoré nájdete v predaji pod týmto názvom majú pestrú náplň z mexickej zeleniny a množstva syra. Pikantné trojuholníčky sú obalené v chrumkavých tortilla chips a predávajú sa predpečené a hlbokozmrazené.

My Mexičania varíme veľmi pikantné jedlá, sme na to zvyknutí a bez ostrosti by nám jedlo tak nechutilo. Pre Európanov však pripravujeme menej štipľavé jedlá. Slováci najviac obľubujú jedlá s pšeničnou tortillou, najmä burrito a fajitas, pretože sú už od detstva na pšeničnú múku zvyknutí,“ vysvetľuje rozdielnosť chutí Mauricio.

Tortilla je druh tenkého chleba, placka, pôvodom zo španielskej, resp. arabskej kuchyne. Hoci pôvodne sa piekla z cícera, najčastejšie je z pšeničnej alebo kukuričnej múky. Tvorí základ, ale aj prílohu viacerých jedál.

Burritos je zmes mäsa, zeleniny alebo morských plodov, spolu so salsou zabalená v tortille. Burritos má charakter fast-foodu. Preto sú konce rolky zahnuté, aby plnka nevytekala a mohli ste si ju vychutnať „za pochodu“.

Fajita, mexická mäsová špecialita pripravovaná pôvodne z hovädzieho mäsa. To sa spoločne so smotanou, salsou, šalátom alebo paradajkami zatáča do placiek tortilla. Hosť zvyčajne dostane všetky ingrediencie a sám si jedlo pripraví.

„Aby sme si uľahčili a zrýchlili varenie, všetko pripravujeme na jednej panvici, aj suroviny ktoré sa musia nechať zovrieť. Na panvici je tiež najlepšie zohrievať tortilly pri miernej teplote, nikdy ich nezohrievame v mikrovlnke,“ radí Mauricio.

Ako dodáva jednou zo základných surovín mexickej kuchyne je fazuľa. V Mexiku sa používajú dva základné typy „Frijol Bayo“ a „Frijol Negro“ (čierna fazuľa). „Frijol Bayo“ je však najznámejšia a najpoužívanejšia, je mäsitejšia. Spomínanú ostrosť jedla dosiahnete čili papričkami jalapeňo, ktoré majú meno podľa hlavného mesta mexického štátu VeracruzJalapa. Jalape?os sú 5 cm až 8 cm veľké a známe svojou pálivosťou. V porovnaní s ostatnými čili papričkami sú mierne pálivé až pálivé.

No a čím výdatné jedlo zapiť? Corona Extra je spodne kvasené svetlé pivo, ktoré sa varí v Mexiku z vody, kukurice, ryže, chmeľu, kvasníc a kyseliny askorbovej. Je charakteristické nízkou horkosťou. Pije sa z fľaše tak, že do jej hrdla vtlačíme mesiačik citrónu, vďaka čomu nadobudne osviežujúcu a bohatšiu chuť. Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába z agáve, a to len v piatich oblastiach Mexika – najmä v štáte Jalisco. Mexičania pijú tequilu samotnú, nie ako je to zvykom u nás, s citrónom a soľou alebo s pomarančom a škoricou.

Mauricio Aceves Omaňa odporúča:
Seňor Burro
Pšeničná tortilla, 120 g hovädzieho alebo kuracieho mäsa, 25 g cibule, 25 g čerstvej papriky, 25 g šampiňónov, 30 g salsy pico de gallo (paradajka, cibuľa, koriander, chile verde, citrónová šťava, soľ), 30 g guacamole, 80 g uvarenej fazule, 100 g uvarenej ryže, štipka soli, 1 PL polievkové korenie Maggi, 1 PL worchestrovej omáčky, 2 PL oleja.

Na panvici zohrejeme olej a pridáme mäso. Keď je mäso takmer hotové, pridáme papriku, cibuľu, šampiňóny a dochutíme soľou, worchestrovou omáčkou a Maggi korením. Kým sa zmes dovarí, na druhej panvici si zohrejeme pšeničnú tortillu, aby bola jemná a ľahko tvarovateľná, musíme si však dať pozor, aby nestvrdla (približne 5 sekúnd z každej strany). Potom začneme plniť zohriatu tortillu. Najskôr pridáme fazuľu a ryžu, potom ju naplníme zmesou, ktorú sme si pripravili na panvici z mäsa, zeleniny a šampiňónov. Na záver pridáme salsu pico de gallo a zavinieme tortillu, tak, že si jej koniec preložíme, aby náplň nevytiekla. Hotové burrito na záver krátko opečieme z každej strany na panvici, aby sme ho „zapečatili“.

Zdroj: Andrea D.