Pochúťky na silvestrovský stôl

Ak strávite Silvestra doma, alebo na chate, či chalupe, v kruhu priateľov, je potrebné sa na tento večer dobre pripraviť. Každá gazdinka má svoje osvedčené recepty, ale ak potrebujete inšpiráciu, máme tú pre vás zopár receptov! Veselého Silvestra a šťastný nový rok!

 

Silvestrovská kapustnica de Luxe špeciál:
Potrebné prísady
rozpis pre 10 osôb: 3 l vody * 1 KL čierneho celého korenia * 1 KL čierneho mletého korenia * 2 KL rasce * 4 zrnká nového korenia * 2 ks bobkového listu * 2 zrná jalovca (borievky) * 35 g sušených húb * 1 kg kyslej pokrájanej kapusty * 1/2 kg údenej krkovičky * olej * 350 g bravčového pliecka * 2 cibule * 1 ČL červenej papriky * 5 sušených sliviek * 100 g údenej slaniny * 6 strúčikov cesnaku * 1/2 kg údenej klobásy * 2 zemiaky * 500 ml kyslej smotany

Nachystáme 1 KL čierneho celého korenia, 1 KL čierneho mletého korenia, 2 KL rasce, 4 zrnká nového korenia, 2 ks bobkového listu, 2 zrnká jalovca (borievky) a 35 g sušených húb. Všetky prísady z bodu 1 dáme variť do hrnca s 3 litrami vody. Po pol hodinke varenia pridáme nakrájanú kyslú kapustu, po ďalšej pol hodinke varenia pridáme do hrnca na kocky nakrájanú údenú krkovičku. Medzitým na oleji speníme 1 na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané bravčové pliecko a červenú mletú papriku a chvíľu dusíme. Mäso pridáme do hrnca spolu s 5 sušenými slivkami a varíme spolu cca 1 hodinu. Údenú slaninu nakrájame na drobné kocôčky, vyškvaríme ju, oškvarky pridáme ku variacej sa kapustnici a na masti, ktorá nám zostala po oškvarkoch speníme druhú cibuľu, čo sme mali nachystanú. Osmaženú cibuľu pridáme do hrnca spolu s cesnakom nakrájaným na plátky. Necháme ešte chvíľu povariť a to bude na dnes všetko. Hrniec odložíme do chladu a 24 hodín si ho nevšímame. Na druhý deň privedieme „skorokapustnicu“ do varu, pridáme klobásu. Tu sú 2 možnosti. buď ju dáme nakrájanú na kolieska hneď alebo ju dáme variť vcelku a na kolieska ju nakrájame až po uvarení. Medzitým postrúhame 2 zemiaky, pridáme ich do hrnca a všetko spolu varíme necelú polhodinu. Naposledy sa pridá kyslá smotana a všetko ešte necháme chvíľu povariť. Odležaná kapustnica je najlepšia! My si bez nej Silvester a Nový rok už ani nevieme predstaviť. 🙂

Silvestrovský bufet
Tuniakove guľky
P o t r e b u j e t e t e: 225g vymiešaného smotanového syra, 125ml tuniaka z konzervy zbaveného šťavy, 60ml majonézy, 5ml estragónu, štipka čierneho korenia, 60ml opražených mandlí
P o s t u p: V mise zmiešajte všetky suroviny s výnimkou mandlí a vypracujte na pevnú hmotu. Vyformujte z hmoty guľky a obaľte v opražených mandliach, a nakoniec ich dajte schladiť minimálne na 1 hodinu.

Vajcové guľky
P o t r e b u j e t e t e: 6 natvrdo uvarených vajec, 5ml čerstvej posekanej petržlenovej vňate, 15ml pokrájanej cibule, 125ml jemne pokrájanej šunky, 60ml majonézy, soľ, čierne korenie, posekané pekanové orechy
P o s t u p: V mise zmiešajte nadrobno pokrájané vajcia, pridajte petržlen, cibuľu, šunku a majonézu. Všetko dôkladne premiešajte a ochuťte podľa chuti. Nakoniec vyformujte guľky, obaľte v orechoch a dajte schladiť.

Prosciutto tyčinky
P o t r e b u j e t e t e: 24 ks veľmi natenko nakrájanej Prosciutto šunky, 30ml Dijon horčice, 24 hrubých sezamových tyčiniek
P o s t u p Každý plátok šunky potrite tenkou vrstvou horčice a plátkom šunky obaľte každú tyčinku.

Zlaté syrové toasty
P o t r e b u j e t e t e: 250ml postrúhaného čedaru, 2 vyšľahané vajcia, 5ml Worcesterovej omáčky, 2ml horčice, 12 kúskov chleba Veka, 6 plátkov Bacon slaniny
P o s t u p: Predhrejte rúru na 245 stupňov, v mise zmiešajte syr, vajcia, omáčku, soľ a horčicu. Formičkou na koláče povykrajujte krúžky do chleba v priemere 7,5cm, potom ich potrite syrovou zmesou, položte na polovicu prekrojenú slaninu a pečte v rúre asi 15 minút.

Dobrú chuť!

Zdroj: Lujza B.