Takto si pripravíte šálku vianočnej kávy!

Vianočný čas má svoje špecifické vône. Stačí povedať „Vianoce“ a jednému sa vybaví vôňa ihličia, ďalšiemu vanilky, škorice, kapustnice, vyprážanej ryby… A čo tak prevoňať svoj sviatočný domov aj výnimočnou vianočnou kávou?

 

zdroj foto: istockphoto.com

Počas sviatočných dní sa nám niekedy nechce z domu vystrčiť ani nos. Lebo doma je príjemne a pokojne. Alebo aj preto, že vonku je aj tak všetko zavreté… Čo však robiť, keď máte chuť na nádherne napenené kapučíno?

„To nie je problém. Ak máte french press, teda nádobu na prípravu kávy, v ktorej je piest so sitkom, doma si poľahky pripravíte aj kapučíno,“ usmieva sa baristka Monika Matúšová z pražiarne kávy Zlaté Zrnko.

 

Francúzsky vynález
French press alebo aj francúzsky lis je dômyselné a zároveň až smiešne jednoduché zariadenie na prípravu kvalitnej a plnohodnotnej kávy v domácom prostredí. Skladá sa z nádoby a z piestu so sitkom. French, teda francúzsky, sa mu hovorí preto, lebo sa začal používať v krásnom Provensalsku, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. A press znamená tlačiť.

Príprava kávy vo french presse je hračka. „Nahrubo pomletú kávu iba nasypete do nádoby a zalejete horúcou, približne 95-stupňovou vodou. Na 25 g kávy treba 300 ml vody,“ radí M. Matúšová.

Pre intenzívnu kávu plnú chutí a s riadnou dávkou kofeínu treba nechať takto zaliatu kávu lúhovať štyri minúty. „Určite však nie viac. Ak má niekto rád chute menej intenzívne, prípadne nechce toľko kofeínu, čas lúhovania treba skrátiť,“ pokračuje v dobrých radách baristka.

zdroj foto: istockphoto.com

 

Sitko urobí kus roboty
Potom stačí sitko opatrne a pomaly tlačiť smerom nadol, aby naspodku nádoby ostal sós a skvelá káva nad ním. Tú treba hneď preliať do šálky alebo pohára.

„Ak si chcete doma urobiť aj kapučíno, nalejte do french pressu horúce mlieko. Potom pohybujte sitkom na pieste hore dolu. Mlieko sa krásne a rýchlo napení. Stačí ho naliať na kávu a domáce kapučíno je hotové,“ uzatvára M. Matúšová zo Zlatého Zrnka.

 

Recepty na výnimočné chvíle

Vianočné perníkové kapučíno
Potrebujete:
– 25 g kvalitnej, nahrubo zomletej kávy Zlaté Zrnko
– 1 dcl živočíšneho alebo rastlinného mlieka
– štipku perníkového korenia
– na dozdobenie mletú škoricu alebo kakao
– cukor podľa chuti

Ako na to:
Na dno šálky dajte perníkové korenie a zalejte ho šálkou klasického espressa alebo kávy pripravenej vo french presse. Potom dajte do french pressu zohriate mlieko a pomocou sitka ho našľahajte do peny. Nalejte na kávu a dozdobte podľa chuti a fantázie škoricou alebo kakaom. Vôňa aj chuť tejto kávy sa vám už navždy bude spájať s Vianocami.

zdroj foto: istockphoto.com

 

Baileys latte macchiato:
Potrebujete:
– 25 g kvalitnej, nahrubo zomletej kávy Zlaté Zrnko
– 4 cl kondenzovaného mlieka
– 4 cl Baileys
– 1 dlc rastlinného alebo živočíšneho mlieka
– mletá škorica na dozdobenie

Ako na to:
Likér zmiešajte s kondenzovaným mliekom a nalejte do vysokého pohára. Na to opatrne nalejte našľahané teplé mlieko, ktoré ste napenili vo french presse. Ako poslednú pomaly a opatrne nalejte kávu. Hotový nápoj dozdobte mletou škoricou. Pozor, táto káva vám môže tak zachutiť, že ju budete chcieť nielen počas sviatkov.

zdroj foto: istockphoto.com