Kúpili ste si svoj prvý automatický kávovar? Ako si doň vybrať kávu?

Každý, kto si chce v pohodlí domova pripravovať dobrú kávu, má v súčasnosti viaceré možnosti. Dostupné alternatívne metódy prípravy kávy, pákové kávovary, ktoré umožňujú mať proces prípravy plne pod kontrolou a tiež obľúbené automatické kávovary, ktoré vám dokážu pripraviť dobrú kávu jednoduchým stlačením tlačidla.

 

Jednoznačne zrnkovú

A práve automatickým kávovarom sa budeme teraz venovať. Ak plánujete jeho kúpu alebo ste čerstvým majiteľom takéhoto kávovaru, určite vás zaujíma aj to, akú kávu si do neho vybrať, resp. aká je najlepšia káva do automatického kávovaru?

Príprava kávy v automatickom kávovare začína tak, že kávovar si pomelie kávové zrná. A aj keď si niektoré modely poradia aj s vopred mletou kávou, túto funkciu nechajte na výnimočné prípady (napríklad, ak vám niekto mletú kávu daruje). Kupujte si zrnkovú kávu, keďže po mletí kávové zrná výrazne strácajú svoje vlastnosti a tak je ich najlepšie mlieť tesne pred prípravou kávy.

 

Arabica alebo robusta?

Aj keď kávovník má viac ako 120 druhov, vo svete kávy sa stretnete takmer výlučne s dvojicou arabica a robusta. Ako si medzi nimi vybrať? V skratke sa dá povedať, že ak chcete kvalitnejšiu kávu s rôznorodejšími chuťami, vyberte si arabicu.

A kedy siahnuť skôr po robuste? Vždy vtedy, keď budete chcieť vo svojej šálke kávy vyšší obsah kofeínu alebo budete chcieť pri kúpe kávy niečo ušetriť. Na výber tiež máte aj zmesové kávy, ktoré v rôznych pomeroch miešajú arabicu a robustu a teda aj ich vlastnosti.

 

A čo stupeň praženia?

Poslednou z trojice základných vecí, ktoré si treba pri kúpe dobrej slovenskej kávy do vášho nového automatického kávovaru všímať, je stupeň praženia. Existuje ich viacero, ale pre jednoduchosť môžeme rozlišovať medzi svetlým a tmavým pražením.

A jednoducho si môžete zapamätať aj to, že pre automatické kávovary (resp. pre prípravu espresa) je vhodnejšie tmavé praženie. Mimochodom, niekedy býva na obale kávy vyložene uvedené, na aký druh prípravy kávy sú konkrétne zrná vhodné.

Zdroj: Marek L.
Autor foto: Mariusz Blach / Stock.adobe.com