Liečivé nápoje pre srdce

Pomôcť srdcu môžeme aj pitím rôznych nápojov z prírodných zdrojov. Najjednoduchším nápojom je voda z roztopeného ľadu.

 

Piť vodu z roztopeného ľadu odporúča v knihe Sám sebe lekárom Jiří Cingroš.  Prečo robiť s vodou také ceremónie? Cingroš hovorí, že štruktúra ľadu zodpovedá štruktúre biomolekúl – veľkých molekúl bielkovín a nukleových kyselín, ktoré sú hlavnými nositeľmi životných funkcií a dedičnosti. Predbežné výskumy hovoria, že takáto voda je vynikajúcim prostriedkom pri liečbe srdca,  povzbudzuje krvný obeh a dokonca napomáha pri liečbe kŕčových žíl a hemoroidov. Vodu dajte do mrazničky.  Ľad nechajte potom čiastočne roztopiť a uložte do chladničky. Odporúča sa piť vodu ráno a v priebehu dňa asi hodinu pred jedlom. Ďalším dôležitým nápojom pre srdciarov je zelený čaj. „Tonizuje sval srdca, pôsobí priaznivo na priepustnosť a pružnosť krvných kapilár, priaznivo ovplyvňuje vysoký krvný tlak a má celkové posilňujúce účinky,“ píše v knihe Čo piť, keď… Jarmila Mandžuková. Odporúča piť aspoň trikrát denne šálku tohto čaju.

Trochu alkoholu neuškodí

Červené víno, hroznová šťava a dokonca aj mierne množstvo piva majú výrazné liečivé a preventívne vlastnosti. Početné štúdie potvrdzujú, že mierne množstvo alkoholu poskytuje určitú obranu proti srdcovým chorobám. Podľa niektorých štúdií červené víno obsahuje látky, ktoré majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Podobný účinok majú aj šťavy z hrozna, najmä tmavého. Spôsobujú to flavonoidy. Okrem hrozna sa nachádzajú aj v jahodách, brusniciach, jablkách, brokolici a v kapuste. Ozdravný účinok má aj pitie piva. Ukázali to viaceré štúdie. Treba však upozorniť, že mierne pitie, teda niekoľko dúškov, nie tri – štyri veľké pivá denne. Ochranným faktorom v pive sú flavonoidy, alkohol, polyfenoly a vitamíny skupiny B.  Priam zázračne pôsobí aj obyčajná medová voda. Stačí dať do pohára teplej vody lyžicu medu a vypiť počas raňajok. Nápoj upokojí zrýchlený pulz a celkovo pôsobí posilňujúco na srdce.

Bylinkové kúry

Pitím zázvorového čaju sa môžeme chrániť pred srdcovým infarktom. Zázvor navyše posilňuje obranyschopnosť organizmu.  Z byliniek  sú „srdcovky“ najmä hloh obyčajný, biele imelo, jablčník, alchemilka, medovka, rumanček. Hloh obyčajný je dôležitou bylinkou. Posilňuje srdce, zvyšuje aktivitu buniek srdcového svalu a rozširuje koronárne cievy. Dokáže znížiť frekvenciu pulzu a krvný tlak. Celkovo pôsobí upokojujúco pri nespavosti a vyčerpanosti. Najúčinnejšie pôsobí kvet, potom list a nakoniec plody. Účinok hlohu sa prejaví až po dvoch týždňoch liečby. Čaj sa odporúča piť dvakrát denne, ráno a večer. Ďalšou bylinkou je biele imelo, ktoré zvyšuje pružnosť ciev. Výborne pôsobí aj na vysoký krvný tlak a upokojuje nervové poruchy srdca. Jablčník zase upravuje srdcovú činnosť, najmä nepravidelný a zrýchlený pulz. Alchemilkový čaj upravuje srdcovú arytmiu a iné srdcové ťažkosti. Medovkový čaj upokojuje srdcovú činnosť pri arytmii a môže znižovať aj krvný tlak. Zrýchlený pulz upokojuje rumančekový čaj s medom. Liečivé účinky má aj kombinácia byliniek hlohu, srdcovníka, ľubovníka a medovky.

Nápojové recepty
Cesnakový sirup
Potrebujeme 30 strúčikov cesnaku, 3 citróny a 1 l vody.
Príprava: Strúčky cesnaku zomelieme s ošúpanými citrónmi zbavenými jadierok. Dáme do vody a necháme prejsť varom. Po vychladnutí scedíme a odložíme na chladné miesto.
Dávkovanie: Jeden likérový pohárik pred hlavným jedlom. Nápoj si môžeme osladiť, ale až v poháriku pred pitím, inak by sa pokazil.

Zázvorový punč
Potrebujeme asi 3 cm čerstvého zázvoru, kúsok celej škorice, 2 klinčeky, 2 koriandre, citrónová kôra a 500 ml vody.
Príprava: Zázvor pokrájame na malé kúsky a varíme vo vode s koreninami a citrónovou kôrou asi 15 minút. Nápoj scedíme a pijeme niekoľkokrát denne.

Vínko pre srdciarov
Potrebujeme 1 l prírodného vína, 10 stoniek petržlenu aj s listami, 1 – 2 lyžice vínneho alebo jablkového octu a 250 g medu.
Príprava: Do vína dáme petržlen a vínny ocot, varíme 10 minút na slabom ohni. Necháme vychladnúť na 40 °C a pridáme med.  Fľaše vypláchnite silným alkoholom a až potom do nich nalejeme víno. Dôkladne uzavrieme a dáme na chladné miesto.
Dávkovanie: Likérový pohárik pred hlavným jedlom.

Autor: Ernestína