Najrýchlejší zdroj energie

Hroznový cukor je výborné palivo pre svaly a mozog. Ak nutne potrebujeme energiu, potom je hroznový cukor resp. glukóza ten správny zdroj energie. Aké sú plusy jeho konzumácie?

Dobré vstrebávanie
Jedna z výhod jeho používania je tá, že sa okamžite po konzumácii vstrebe do krvi bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva. Dostáva sa do celého tela a buď sa využíva ako najrýchlejší zdroj energie, alebo sa dostatočne ukladá vo svaloch a pečeni. Monosacharid Glukóza je možné nájsť v krvnom obehu už niekoľko minút po požití.

Pre športovcov i študentov
Hroznový cukor je určený pre všetkých, ktorí nadmerne fyzicky alebo psychicky zaťažujú svoj organizmus. Zároveň aj pre mladšie a staršie vekové kategórie pre príjem energie, ale aj pre športovcov pri užívaní kreatínu – základný výživový doplnok v rôznych silových športoch. Oceniť ho môžu aj študenti pri učení sa na skúšky a tehotné ženy. Ak máte problém s nechutenstvom, potom je glukóza veľmi účinná. Vhodná je aj pre náš mozog, ktorý je závislý na príjme glukózy. Pomáha prekonávať aj vysilenie a krízy a dočasne zvýši silu. Výhodou jeho konzumácie je to, že sa po ňom nepriberá.

Vhodné dávkovanie
Každopádne je to zdravšia verzia bieleho repného cukru. Ľudský organizmus nemá problémy s jeho trávením. Pre diabetikov vhodný nie je. Užívať sa môže aj pri infekčných diétach. Lyžička glukózy sladí ako 0,8 lyžičky cukru. Odporúčané dávkovanie je 20 – 40 g na deň. No pri zvýšenej námahe sa môže zvýšiť trojnásobne. Kaloricky je rovnako výdatný ako repný cukor, má ale nižšiu sladivosť.

Zaujímavosti
Ako ďalší monosacharid v hrozne vína ho v roku 1792 odkryl nemecko-ruský chemik a farmaceut Johann Tobias Lowitz. V roku 1838 ho Jean Baptiste Dumas označuje slovom „glukóza“ z gréckeho slova glykos – sladký. Friedrich August Kekulé von Stradonitz prideľuje hroznovému cukru nový odborný výraz „dextróza“.

Autor: Ina
Zdroje: http://www.vitalia.cz/clanky/hroznovy-cukr-neni-bonbon/