V Bratislave sa tohto roku na MDŽ predstavoval nielen nový obal, ale aj vylepšené zloženie populárneho nápoja Zlatý Bažant Radler 0.0%.
Podľa najnovších zistení nie je „len“ 100%-ne prírodný nápoj na báze piva, ale vďaka svojmu zloženiu je aj výbornou voľbou pre ľudí, ktorí vyznávajú aktívny životný štýl. Potvrdila to analýza Výskumného ústavu potravinárskeho, súčasťNárodného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC-VÚP). Výskum preukázal vyššiu antioxidačnú aktivitu, vhodne vyvážený pomer sodíka a draslíka, a zároveň priaznivé spektrum cukrov z prírodných zdrojov, ktorých obsah sa pohybuje na strednej úrovni v porovnaní s inými nápojmi. Dnes však prichádza s ďalšou „vychytávkou“ – novou pollitrovou PET fľašou, vďaka čomu si odteraz môžu konzumenti vychutnávať obe obľúbené príchute kedykoľvek a kdekoľvek. Od začiatku marca tohto roku nájdete na pultoch predajní Zlatý Bažant Radler 0.0% Citrón a Citrón-Baza-Mäta v tom najpraktickejšom balení.
Otvoriť a zatvoriť je W0,0W
Zlatý Bažant Radler 0.0% je od marca tohto roku v obchodoch dostupný okrem sklených fliaš a plechoviek aj v najpraktickejšom type obalu – v uzatvárateľnej PET fľaši. V ľahkej pollitrovej fľaši s uzáverom, ktorú konzument ľahko otvorí a zatvorí, je osviežujúci radler bez alkoholu ideálny na cestovanie, šport, nákupy či aktívny relax.
Antioxidanty sú pozitívnym prekvapením
Analýza NPPC-VÚP analyzovala spolu osem nealkoholických nápojov v troch skupinách. Medzi skúmanými sýtenými ochutenými nápojmi mal jednoznačne najvyšší obsah antioxidantov meraných ukazovateľom AOXA, antioxidačná aktivita, nápoj Zlatý Bažant Radler 0.0% v oboch príchutiach.„Antioxidanty sú v našej výžive kľúčové najmä pre ich schopnosť zachytávať voľné radikály – nestabilné molekuly, ktoré spôsobujú poškodenie bunkových štruktúr,“ hovorí Kristína Krištúfková, odborníčka na výživu a ochranu zdravia a manažérka projektu zdravého gurmánstva Foodlover.sk. Dôvodom vyššieho obsahu antioxidantov v nápoji je zastúpenie polyfenolických látok z chmeľu a sladového jačmeňa, ako aj použitie prírodných ovocných štiav.
Sodík a draslík v dobrom pomere
Výskum NPPC-VÚP potvrdil vhodne vyvážený pomer sodíka a draslíka v nápojoch Zlatý Bažant Radler 0.0%, čím takisto vynikli medzi testovanými ochutenými sýtenými nápojmi. Nízky obsah sodíka a vyšší obsah draslíka má podľa odborníkov na výživu ochranný účinok na organizmus:. „Draslík a sodík sú zodpovedné za elektrolytickú rovnováhu organizmu na bunkovej úrovni, čo je kľúčové nervových impulzov, kontrakciu svalstva a viacero ďalších funkcií. Naopak vyšší obsah sodíka v porovnaní s draslíkom v nápojoch a potravinách môže spôsobovať komplikácie u ľudí s vysokým krvným tlakom alebo so srdcovo-cievnymi ochoreniami,“ hovorí Kristína Krištúfková.
Ak cukry, tak z prírodných zdrojov
Zlatý Bažant Radler 0.0% mali medzi analyzovanými nápojmi najpestrejší profil cukrov pochádzajúcich z prírodných zdrojov. Okrem fruktózy, glukózy a sacharózy obsahujú aj maltózu, teda sladový cukor. Ten sa v nápoji vyskytuje z dôvodu obsahu nealkoholického piva, ktoré sa vyrába práve z jačmenného sladu. Výživová odborníčka vníma pestrosť zastúpenia cukrov ako vhodnú pre ľudí vydávajúcich veľa energie pri fyzickej aktivite a upozorňuje na fakt, že v porovnaní s ďalšími testovanými sýtenými ochutenými nápojmi majú nápoje Zlatý Bažant Radler 0.0% relatívne nízky celkový obsah cukru.