Kedy a ako piť kávu, aby vám dodala najviac energie?

Zdroj obrázka: iravgustin/Shutterstock.com

Pokiaľ ste ako väčšina ľudí na svete, je pravdepodobné, že svoj deň štartujete šálkou lahodnej kávy. Jej spotreba je dnes u ž takmer vo všetkých krajinách veľká, čím sa radí tento nápoj k najobľúbenejším. Mnohí jej prepadli najmä kvôli príjemnej sile, no len minimum z väčšiny si už uvedomuje, že pre doplnenie optimálnej hladiny energie ju musíme správne piť.

 

Ak teda chcete vedieť, aké je prepojenie kávy a energie a kedy je najlepší čas na jej pitie pre maximálnu produktivitu, pokračujte v čítaní a zistíte viac.

Prečo káva dodáva telu energiu?

Aj keď by mal byť človek po prebudení plný sily, najmä ráno a popoludní si s radosťou doprajeme šálku lahodnej kávy. Pre väčšinu ľudí je tento „rituál“ bežným scenárom. Čo vám ale na káve skutočne dodáva energiu?

Energiu kávy možno pripísať jednému kľúčovému prvku, ktorým je kofeín. Stimuluje váš nervový systém a urýchľuje prenos správ medzi mozgom a telom.

Kofeín sa vstrebáva do vášho krvného obehu a potom do mozgu, kde blokuje adenozín, inhibičný neurotransmiter, ktorý má sedatívny alebo upokojujúci účinok, a zvyšuje množstvo iných neurotransmiterov, ako je norepinefrín a dopamín, pričom vystreľuje záblesk neurónov, ktorý vám spôsobí otras a preberie vás.

Energetické účinky kvalitnej kávy v predaji môžete pocítiť už do 30 minút po jej konzumácii. Pamätajte však, že nárast energie je dočasný a nebude trvať príliš dlho.

Zatiaľ čo káva s mierou môže byť súčasťou vašej zdravej stravy s jej vysokou úrovňou antioxidantov a miernym stimulačným účinkom, nedodá energiu v zmysle kalórií, pokiaľ nie je plná cukru a tuku v závislosti od typu kávového nápoja. Kalórie v čiernej káve sú takmer nulové.

Kedy je optimálny čas na kávu

Najlepší čas na pitie kávy je ráno až do obeda. Kávu však nikdy nepite hneď ráno alebo nalačno.

Treba sa najskôr najesť a potom si dopriať tento osviežujúci nápoj, pretože káva stimuluje tvorbu kyseliny chlorovodíkovej, ktorá je ideálna na trávenie jedál. Pokiaľ však doplníte telu stravu až po šálke kávy, trávenie sa naopak sťaží a vy máte prírastok na váhe. Preto, namiesto toho, aby ste deň začínali kávou, dajte si ovocie a potom si kávu môžete v vychutnať oveľa viac.

Netreba tiež zabúdať, že káva a kofeín z nej zostáva vo vašom tele dlho. Preto by ste sa mali snažiť vypiť poslednú šálku ideálne do obeda. Ak nemáte problémy so spánkom, môžete to predĺžiť maximálne na 15:00 alebo 16:00. Keďže káva blokuje adenozín, hormón, ktorý vás upokojuje pri spánku, mali by ste sa jej vyhnúť niekoľko hodín pred spaním.

Popíjanie kávy si pre lepší účinok pomaly vychutnajte

Ak vám neprekáža, že vám taníny z kávy zafarbia zuby, doprajte si pri jej pití čas. Dajte kofeínu čas na to, aby sa do krvného obehu uvoľňoval postupne a nezaťažili ste organizmus náhlou dávkou energie. Tiež to umožní vášmu telu pomaly vyčistiť kávu z vášho systému, čo vám poskytne trvalú energiu po celý deň.

Ak pijete dve šálky kávy denne, počkajte nejaký čas, kým si dáte druhé kolo.

Dbajte na to, aby ste svoje telo nepreháňali kofeínom. Obmedzte nielen príjem kávy, ale aj všetky kofeínové jedlá, pretože dodatočná energia prichádza za drahú cenu vašej energetickej hladiny, motivácie, sústredenia a produktivity. Choďte naopak na celkovú spotrebu kofeínu, vrátane kávy pomaly a rozumne.

Dobre vyživujte a hydratujte

Láka vás vtipná potlač hrnčeka spolu spolu s kofeínom k príprave ďalšej kávy? Ak pijete tri až štyri šálky kávy denne, musíte svoje telo dobre vyživiť a hydratovať. To pomôže vášmu telu lepšie stráviť hlavné jedlá a poskytne vám trvalú energiu bez toho, aby sa vaše telo zrútilo.

Pri pravidelnom pití kávy pite aj veľa vody. Aj keď rôzne štúdie dokázali, že káva nespôsobuje dehydratáciu, pijani kávy majú tendenciu kompenzovať vodu kávou a ľahko sa dehydrujú. Dehydratácia môže potom viesť k nepretržitému začarovanému kruhu vyčerpania energie, strate sústredenia, nízkej produktivite a spánku. Ak na to pôjdete správne a podľa našich rád, určite vám konzumácia tohto nápoja prinesie príjemné opojenie s energiou.

Zdroj: Ľuboš J.