Zimné mesiace sú ako stvorené pre husté omáčky, dusené mäso so zeleninou, pikantné karí, pečené mäso a sladké perníky. Zohnať v bežnom obchode korenie, ktoré odporúčajú recepty, býva často zložitá úloha. V tomto prípade vás zachráni Marks & Spencer. Korene tu kúpite praktických sklenených nádobách. V nich sa aróma uchová oveľa dlhšie. Už sa nebudete musieť prehrabávať hromadou rozsypaných sáčkov.
Základná zostáva obsahuje všetky zimné druhy – klinčeky, škoricu, muškátový oriešok, aníz, kardamon, šafran a listy kafirovej limetky. Nájdete tu však i špeciálne zmesi – marocké korenie, garam masalu alebo karí. Dajte sa do varenia!
Sú to listy limetky, najčastejšie na narazíte v thajských receptoch, ale tiež v indonézskej kuchyni. Pre svoju špecifickú chuť sú veľmi ťažko nahraditeľné. Chcete autentický výsledok? Určite ich nevynechajte. Cena: €2,99
Usušené púčiky klinčeka vonného. Perfektne ho využijete pri pečení domácich perníkov, do vareného vína, punču i na zdobenie pomarančov na Mikuláša. Má silné antibakteriálne účinky a pomáha tiež pri bolesti zubov – stačí robiť výplachy alebo nakvapkať vyrobenú tinktúru na vatový tampón a priložiť na boľavé miesto. Cena: €2,99
Pochádza z vnútornej časti kôry škoricovníka, ktorý rastie na Srí Lanke alebo napríklad v Číne. Výborné využitie nájde štrúdľach, buchtách, horúcom mlieku i v ovsenej kaši. Pôsobí prospešne na organizmus, zlepšuje trávenie a okrem rôznych jedál ju nájdete napríklad bylinných likéroch. Skúste ju využiť na sladenie, a to namiesto cukru Cena: €2,99
KARDAMON
Jedno z najstarších korení. Jedna sa o semenné tobolky bylinného kríka, ktorý dnes rastie najčastejšie na Srí Lanke. Korenie má analgetické účinky a zmierňuje pôsobenie kofeínu. Na Strednom východe a v Egypte ho nájdete v čaji i káve, výborne chutí v mliečnych nápojoch, vianočkách a perníkoch. Cena: €2,99
Je vysušené semeno muškátovníku. Na ochutenie pokrmov ho stačí úplné minimum. Dá sa použiť na bešamelovú omáčku, plnku do kuraťa alebo na horúce mliečne nápoje. Cena: €2,99
Najlepšie vynikne v afrických jedlách, no výborne sa hodí napríklad aj ku kuraciemu mäsu. Pre domácu marinovaciu pastu jednoducho zmiešajte korenie s olejom a mäso ňou potrite. Zloženie: paprika, cukor, koriander, kmín, soľ, čierne korenie, čili, fenikel, škorica, kurkuma, černuška, kvety ruže, zázvor, muškátový orech, aníz a klinčeky. Cena: €5,09
Používa sa hlavne indickej kuchyni a na Blízkom východe. Zmes obsahuje: kmín, koriander, kardamon, čierne korenie, škoricu, fenikel, muškátový kvet, černušku, bobkový list, čili a klinčeky. Cena: €5,09