Pivo a jedlo ako dokonalé spojenie. Spoznajte pravidlá párovania chutí

Možno ste sa nikdy nezamysleli nad tým, že každé pivo dokáže vytvoriť ideálnu dvojičku s určitým jedlom. Vďaka tomu vznikajú dokonalé gastronomické zážitky a aj bežné popracovné pivo s večerou sa môže zmeniť na poriadne gurmánstvo. Pivný líder na slovenskom trhu HEINEKEN Slovensko školí svoje partnerské prevádzky v rámci programu HORECA Academy a jednou z kľúčových úloh je ukázať im práve to, že jedlo a pivo k sebe neodmysliteľne patria. Stačí poznať pár šikovných trikov a stane sa aj z vás expert na foodpairing. 

 

Na čo by ste mali myslieť, ak chcete vytvoriť vhodnú gastronomickú dvojičku k pivu?

  • Jemné techniky príprav, ako je napríklad surový stav, parenie alebo varenie sa hodia k ľahkým pivám, či ovocným a sladkým
  • V prípade, že zvolíte jedlo intenzívnejšej prípravy, napríklad grilovanie, dusenie, či barbecue, potom si vyberte plnšie pivo: horké, chmeľové a sladové
  • Rovnako správne vás môže naviesť aj intenzita chutí. Pivo by nemalo mať intenzívnejšiu chuť ako jedlo a naopak. Platí jednoduché pravidlo, že ani jedno nemôže prebíjať druhé, naopak musia spolu ladiť.
  • Ak uprednostňujete ľahké jedlo, napríklad rybu, zvoľte aj ľahké pivo. V prípade, že máte chuť na plnú chuť pečeného mäsa, rozhodne ho najlepšie doplní silné a tmavé pivo.
  • Nebojte sa kontrastu, pretože aj v prípade piva a jedla platí, že protiklady sa priťahujú. Možno by ste sa neodvážili ochutnať aromatické syry alebo jedlo s chilli príchuťou doplnené ovocným pivom, no v skutočnosti sú skvelou dvojicou!

 

MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ

Tento jednoduchý návod vám ukáže, ako jednoducho spoznať možností párovania jedla a piva.

Chuťový segment piva Technika prípravy jedla Jedlo
 Sladké a ovocné

 

Jemná.

Surový stav, parenie, fritovanie.

Sladké a ovocné;

korenisté.

Ovocie, dezerty, predjedlá.

 Ľahké sladové Veľmi jemná.

Surový stav, parenie, varenie

fritovanie

 

Ľahké  jemné jedlá,

Slané a obaľované;

Morské plody, vajcia

Jemne pikantné.

Šaláty, snacky.

Sladové horké

 

Stredne intenzívna.

Grilovanie, vyprážanie, pečenie.

Slané a korenisté

Ryba,  mäso,

zelenina.

Intenzívne horké a chmeľové Stredne až intenzívna.

Grilovanie, vyprážanie, pečenie

 

Slané, mastné,  korenisté,

Mäso  zelenina

Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit

 

Plné sladové Intenzívna.

Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie.

Pečené alebo opekané.

Komplexné, silné, korenisté.

Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou

 Pšeničné a korenisté

 

Stredná až intenzívna,

Opekanie, dusenie, barbecue.

 

Umami (ázijské jedlá),

Bylinky;

hydina, zelenina.

 Pražené a čokoládové

 

Intenzívna.

Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie,

grilovanie, barbecue.

 

Opekané, zemité,

komplexné.

Mäso,

Dezerty.

 

Letný tip ku grilovačkám
K letu rozhodne patria grilovačky a posedenia na záhrade. Ak si chcete pre návštevu pripraviť krátku lekciu párovania jedla s pivom, máme pre vás tip.
Vyskúšajte obľúbené slovenské pivo Zlatý Bažant ´73 v kombinácii so steakom z krkovičky. Ako na to?

 

Steak z krkovičky s mexickým korením

SUROVINY NA 4 PORCIE:

  • Bravčová krkovička, 600g
  • Zmes korenia Mexico
  • Olej
  • Tortilla
  • Kukurica sterilizovaná bez nálevu, 120g
  • Syr Chedar
  • Cesnak
  • Soľ
  • Paradajka, 120g
  • Chili jalapeno
  • Cibuľa
  • Koriander čerstvý, 3PL
  • Limetka šťava

POSTUP: Krkovičku potrieme korením a olejom a necháme pri izbovej teplote odležať 2-3 hodiny. Tortilu /len polovicu/ posypeme hrubo strúhaným syrom a kukuricou, preložíme na polovicu. Suroviny na pico de gallo nakrájame najemno, premiešame s limetkovou šťavou a necháme v chlade odležať 2-3 hodiny. Krkovičku grilujeme 5-6 minút z každej strany, quesadillu /naplnenú tortilu/ obojstranne asi po 1 minúte. Podávame s horúcou nakrájanou quesadillou, limetkou a salsou pico de gallo.

Zdroj: Marta T.