Pri objednávaní jedál v reštauráciách na jar je záujem stolovníkov o bezmäsité a zdravé jedlá o 15 % vyšší ako počas ďalších mesiacov. Zistila to donášková služba jedál DajmeJedlo.sk. Jednoznačnými víťazmi medzi bezmäsitými zdravými jedlami sú suši a šaláty. Najobľúbenejší šalát je v tejto sezóne Cézar.
Zaujímavé je, že za zdravé dobroty sú ľudia ochotní minúť viac – objednávky sú o tretinu vyššie ako pri bežných jedlách. Motiváciou je kondícia do plaviek, dokonca aj pre konzervatívnych konzumentov, ktorí si doprajú burger či steak. Prílohu jedla, hranolčeky, často menia za coleslaw šalát.
Pri redukcii hmotnosti odborníci odporúčajú prispôsobiť zloženie jedla životnému štýlu, inak sa výsledky nedostavia. „Ak máte aktívny život s fyzickou prácou, potrebujete energeticky bohatšie jedlá, ktoré vás nezaťažia – napríklad kvalitné mäso či ryby. Naopak, ak máte nedostatok pohybu, musíte príjem maximálne odľahčiť, no v žiadnom prípade nezastaviť! Strava by mala pozostávať najmä z pestrých šalátov, ovocia a ľahkých foriem mäsa, prípadne ľahkej prílohy, no v malých dávkach,“ radía medzinárodná kondičná trénerka Lucia Medeková.
Autor: aka