Cvikla má trochu zvláštnu chuť a nie každý ju obľubuje. Má však toľko užitočných a zdraviu prospešných vitamínov a minerálov, že by sme si ju mali zamilovať.
Červená repa alebo cvikla nie je u nás veľmi používaná zelenina. Najčastejšie ju konzumujeme v sterilizovanom stave k hlavnému jedlu. Pravidelným používaním pomáha pri infekciách dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, znižuje cholesterol, lieči ekzémy a má protirakovinové účinky. Cvikla sa dá pripravovať na niekoľko spôsobov. Okrem zavárania ju môžete variť, piecť, je vhodná na šaláty, nátierky a aj ako hlavné jedlo. Keďže sa tepelnou úpravou čiastočne zničia cenné látky, najlepšie je, ak sa konzumuje surová.
Cvikla obsahuje
- vlákninu – podporuje pravidelné vyprázdňovanie, znižuje cholesterol
- vitamín E – pôsobí na celkovú regeneráciu organizmu, spomaľuje starnutie
- meď, zinok – podporujú pevnosť nechtov a vlasov
- draslík, horčík, vápnik – zabraňujú prekysleniu organizmu, majú blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi
- kremík – je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev
- železo – podieľa sa na krvotvorbe, pomáha pri anémii
- kyselinu listovú – podieľa sa správnej funkcii kardiovaskulárneho systému, podporuje rast buniek a tkanív
- jód, kobalt – odporúčajú sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek
- vitamíny skupiny B – uplatňujú sa pri látkovej premene
- vitamín C – je vhodným posilňovačom obranyschopnosti
Na všetky choroby
Cvikla bola uznávaným liekom už v starovekom lekárstve, jej liečivé účinky sa využívajú:
- pri problémoch s pečeňou a obličkami
- v prevencii proti rakovine
- pri nadváhe, je vhodná pri diétach aj odtučňovacích kúrach
- uľahčuje liečbu chrípky a nachladnutia
- zmierňuje infekcie dýchacích ciest
- pomáha pri črevných a žalúdočných problémoch, predchádza zápche
- zbavuje organizmus toxických látok
- obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu
- znižuje tlak – šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku
- lieči ekzémy
Dajte si s nami!
Cviklu môžete variť, piecť, zavárať, pripraviť si z nej nápoj alebo nátierku. Varí sa vcelku so šupkou, aby sa nestratili živiny. Keď vychladne, očistíme ju a nastrúhame na hrubšie rezance, prípadne nakrájame na kocky, dochutíme dresingom či bylinkami podľa vlastného vkusu. Tiež ju môžeme nakrájanú na kolieska zapiecť s kyslou smotanou.
Skvelý tip proti anémii
Cvikla obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi (železo, kremík, meď, kyselinu listovú, vitamíny C a B), preto je vhodná pri málokrvnosti (prejavuje sa celkovou únavou, vyčerpanosťou, závratmi). Odporúča sa vypiť 50 až 100 ml surovej šťavy z cvikly pred jedlom. Varená cvikla by nemala chýbať ani v jedálničku budúcich mamičiek, pretože je dôležitá pre správny vývoj plodu a pozitívne tiež ovplyvňuje plodnosť žien.