Domov Blog

SAFARI V CHOTÁRI JE NOVÁ PREHLIADKA, VĎAKA KTOREJ SA NÁVŠTEVNÍCI STANÚ POZOROVATEĽMI PRÍRODY

Safari v chotári je nová séria bezplatných tematických skupinových prehliadok, ktoré ľudí zavedú do najtypickejšieho prírodného prostredia Regiónu Trnava. Každé safari odkrýva iné miesto. Na prvú prehliadku Za starými stromami Špačiniec sa verejnosť môže vydať v sobotu 28. júna. Návštevníci počas nej získajú pohľad na ovocinársku históriu Špačiniec.

 

Na prehliadkach zo série Safari v chotári sa účastníci vydajú na nenáročnú trasu cez háje, lesy, sady a poľné cesty. Okolitú prírodu spoznajú inak, než len z turistickej značky.

V Špačinciach sa pozornosť upriami na miesta, kde v minulosti stáli rozsiahle ovocné sady. „Tieto ovocné záhrady živili celé rodiny. Nešlo len o pestovanie pre vlastnú potrebu – ovocie bolo významnou súčasťou hospodárstva,“ vysvetľuje odborný garant prehliadky Dávid Fendrich a zároveň člen OZ Fándlyho záhrada, ktoré sa venuje zachovaniu starých odrôd ovocia, najmä v regióne Malých Karpát.

Trasa povedie cez Čerešňovú ulicu, Hromovú dolinu aj okolie niekdajšieho Hurtonovho majera. Účastníci sa dozvedia, aké druhy ovocia sa tu pestovali, kde sa plody spracovávali aj to, ako vyzeral každodenný život ľudí závislých od úrody.

Prehliadka sa začne o 9. hodine pri Pašiovom stĺpe v Špačinciach. Potrvá približne dve hodiny a povedie príjemnou, 6-kilometrovou trasou. Je vhodná pre dospelých i deti od 10 rokov. Nie je potrebná registrácia – stačí prísť, mať pohodlnú obuv a fľašu s vodou.

„Safari v chotári je naším novým formátom prehliadok. Vydávame sa do krajiny, ktorá rozpráva – a spoločne odkrývame príbehy, ktoré sú inak nepovšimnuté. Skupinové prehliadky sa stali obľúbeným formátom našich návštevníkov, na prehliadku stačí prísť v konkrétny termín.“ hovorí riaditeľ Trnava Tourism Alexander Prostinák.

Prehliadky Safari v chotári sú bezplatné a realizované vďaka finančnej podpore Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

Viac informácií na webe www.regiontrnava.sk/produkt/safari-v-chotari-spacince

Zdroj: Alexander P.
Foto:
Región Trnava, Fándlyho záhrada

Ako pripraviť chutné jedlo na grile?

Letné grilovanie je skvelý spôsob ako vniesť do fádnej celoročnej prípravy jedál za sporákom trošku originality a netypickú chuť. Opustíme tak známe miesto v kuchyni a priestor dostáva záhrada, terasa či balkón. Vyhnite sa nesprávnym postupom a grilujte zdravo.

 

Pred tým než začnete

Základom je dobre vyhriata grilovacia plocha. Asi ťažko by ste pripravili chutný steak ak tento postup nedodržíte. Pokiaľ grilujete pomocou brikiet či dreveného uhlia, nechajte ich poriadne rozohriať. Správny čas nastal ak začnú ich okraje pomaly popolavieť a uhlie je rozpálene do červena a netvorí sa plameň. Nad správne rozohriatym grilom by ste mali udržať ruku približne 5 sekúnd.

Všetko čo idete grilovať vyberte v predstihu z chladničky a nechajte pred prípravou odstáť minimálne pol hodinu. Mäso či ryby tak nedostanú taký teplotný šok a ostanú jemné a rovnomerne prepečené.
Pri porciovaní mäsa vyberajte menej prerastené a chudšie kúsky.

 

Grilovačka v plnom prúde

Mäso pred grilovaním potrite napríklad olivovým olejom pomocou pierka. Avšak s mierou, pretože pri veľkom množstve by vám kvapkajúci olej príliš gril rozžeravil. Preto ak grilujete na drevenom uhlí, snažte sa pokladať potraviny už s čo najmenej tuku a oleja, ktorý by zbytočne gril „rozbesnil“ a začal tak uvoľňovať karcinogénne látky.

Z tohto dôvodu je preto vhodnejšie použiť napríklad plynový gril. Ak namietate, že stratíte tak typickú dymovú vôňu, máme pre vás originálny tip. Moderné plynové grily sú vybavené tzv. Aromaz systémom, čo je v podstate nádoba umiestnená pod roštom, do ktorej nalejete napríklad víno, pivo či korenie. Odparovaním sa do jedla uvoľňuje vôňa použitej suroviny a vy získate dačo, čo si na sporáku a drevenom uhlí neužijete.

Ďalšou možnosťou je, že namočené vetvičky borovicového alebo višňového dreva položíte na rošt vedľa pokrmu, čím sa ich aróma naň prenesie. Opäť tak získate zaujímavú netypickú príchuť.

Dávajte pozor aby neprišlo do kontaktu surové mäso s upečeným. Takisto používajte odlišný príbor a grilovacie pomôcky na surové a prepečené mäso, aby sa prípadné choroboplodné zárodky nepreniesli.

 

Grilovačka skončila

Nezabudnite dobre vyčistiť rošt, na ktorom ostali usadeniny. Pôjde to jednoduchšie ak to stihnete ešte pokým je teplý. Použite však prostriedky na to určené, najlepšie špeciálne na gril. Určite sa vyhnite saponátu, ktorým by ste odstránili z roštu získanú patinu z predošlých príprav.

Gril nenechávajte zbytočne vystavený vonkajším podmienkam, kedy by mohol vplyvom dažďa začať hrdzavieť. Ak nemáte inú možnosť, prikryte ho krytom alebo igelitom.

Brikety a uhlie nechajte dohorieť, plynovú nádobu odpojte, elektrický kábel vytiahnite zo zásuvky.

Tip: skúste chutné syry
Na chvíľu zabudnite na slaninu a klobásky a pripravte si dačo čo vás tak „neodpáli“. Skúste jeden z receptov na grilovaný hermelín.

 

Grilovaný hermelín s pikantnými hruškami a orechmi

4 ks hermelínu Kráľovská grilovačka
1 lyžica medu
lyžice čerstvo drveného korenia
40 g nahrubo pokrájaných orechov
lyžica oleja

Pikantné hrušky
500 g hrušiek olúpaných a bez jadrovníka
5 klinčekov
20 g zázvoru
lyžička soli
1 strúčik cesnaku
kúsok škorice
1/2 šálky bieleho a 1/4 šálky hnedého cukru
½ šálky octu
1 malá čili paprička

Na dokončenie
50 g polničky alebo rukoly

Postup:
1. Cesnak ošúpeme a jemne pokrájame. Hrušky pokrájame na dieliky. Zázvor olúpeme a nastrúhame.

2. Do rajnice nalejeme 100 ml vody, pridáme cukor, ocot, soľ a privedieme k varu. Primiešame cesnak, šťavu zo zázvoru a jemne pokrájanú papričku. Pridáme hrušky, korenie a dusíme pri miernej teplote, kým hrušky nezmäknú.

3. Orechy zľahka opečieme na oleji dozlatista. Syry potrieme zľahka medom, posypeme korením, orechmi a zabalíme do alobalu. Posadíme na gril a grilujeme podľa návodu na obale. Na taniere rozdelíme hrušky, doplníme ich listy polničky a pridáme grilovaný syr.

Doba prípravy: asi 50 minút

Zdroj: Lujza B.

Škoda GO po takmer dvoch rokoch: nové modely a mestá, v ktorých si auto ľahko zapožičiate

Druhý rok projektu Škoda GO opäť potvrdzuje svoju pozíciu v segmente flexibilnej mobility. Služba, ktorá vznikla pod taktovkou značky Škoda, a ktorá ponúka praktické riešenie rýchleho a bezstarostného zapožičiavania vozidiel, sa dnes stáva čoraz populárnejšou vo viacerých regiónoch Slovenska a pri rôznych životných situáciách. Zákazníci hodnotia skúsenosť so zápožičkou mimoriadne pozitívne – priemerné hodnotenie dosiahlo 4,95, pričom najvyššia možná známka je 5 a službu hodnotilo približne 1 400 vodičov.

 

Škoda GO dnes funguje druhým rokom a aktuálne ponúka celkovo až 355 vozidiel, vrátane najnovších generácií vozidiel značky Škoda, ako aj nových elektrických modelov ako Elroq či Enyaq vo verziách RS či Sportline. Platforma tak slúži nielen ako forma rýchlej a modernej autopožičovne, ale tiež ako prostriedok, na vyskúšanie si rôznych modelov značky v podmienkach, v ktorých ich zákazníci budú štandardne používať.

Škoda GO existuje už druhý rok a počas jej fungovania vidíme, že nie je len doplnkovou službou, ale čoraz viac sa stáva súčasťou života vodičov, ktorí hľadajú komfortnú, rýchlu a kvalitnú mobilitu. Teší nás najmä záujem o naše nové elektrické modely a stabilný rast záujmu v regiónoch,“ uviedol Jan Procházka, riaditeľ spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

 

Expanzia do nových miest

Fungovanie mobilnej aplikácie a dostupnosť vozidiel v rámci programu Škoda GO sa rozšírilo o nových partnerov, pokrývajúcich nové regióny, kde si zákazníci môžu vozidlá značky Škoda zapožičať. Na mape tak pribudlo sedem nových miest, menovite Čadca, Malacky, Prešov, Skalica, Senica, Trenčín či Žiar nad Hronom, čo ešte viac sprístupňuje krátkodobý prenájom vozidiel aj mimo veľkých krajských centier.

 

Nárast registrácií aj zápožičiek

Zákazníci najčastejšie využívajú Škoda GO počas servisu svojho vlastného vozidla, no narastá aj využívanie ako náhradnej mobility pri cestovaní alebo riešení služobných ciest, či dokonca na skúšobné jazdy s cieľom vyskúšať si konkrétny model pred kúpou. Najviac požičaným modelom ostáva Škoda Fabia, nasledovaná modelmi Kamiq a Octavia. Záujem rastie aj o elektrické modely, ktoré si Slováci chcú vyskúšať hneď na niekoľko dní.

Počas roka 2025 si Slováci zapožičali vozidlo cez Škoda GO už 583-krát, pričom celkový počet prenájmodní je 4 609. Priemerná dĺžka prenájmu je takmer 8 kalendárnych dní. Nárast registrácií, ako aj zápožičiek je pritom citeľný s príchodom letných dní, kedy si vozidlá zákazníci zapožičiavajú na účely dovoleniek, krátkych rodinných výletov, svadieb či pri doprave na rôzne letné festivaly alebo aktivity.

 

Jednoducho cez mobil, bez zbytočných papierovačiek

Škoda GO tak spája ľudí, ktorí hľadajú auto na zápožičku, s autorizovanými predajcami značky Škoda, a umožňuje im okamžite a jednoducho prenajať si vozidlo priamo od predajcu. To znamená široký výber z množstva najnovších modelov a záruku, že každé auto má maximálne jeden rok. V každej autopožičovni je navyše k dispozícii odborník, ktorý garantuje kvalitu a spoľahlivosť vozidla.

Auto je možné si zapožičať na akýkoľvek časový úsek – či už na rýchle vybavovanie vecí po meste, pracovné stretnutie alebo na dlhšiu cestu za dobrodružstvom. Službu môžu využiť aj podnikatelia a firmy – napríklad ako alternatívu mobility počas doby, kedy je „primárne“ vozidlo v servise. Na rozdiel od tradičných autopožičovní je zásadnou výhodou fakt, že pri využití služby nie je potrebná kreditná karta – zápožičku môžete potvrdiť a zaručiť aj debetnou kartou. Navyše, vozidlo si môže zapožičať vodič už od 18 rokov veku.

Celý proces je zároveň veľmi jednoduchý a prevažne digitálny, čo ho ešte viac zefektívňuje a zrýchľuje. Prvým krokom je stiahnutie mobilnej aplikácie Škoda GO do smartfónu. Po registrácii si záujemca vyberie z aktuálne dostupných áut, ktoré je možné filtrovať podľa viacerých parametrov vrátane miesta vyzdvihnutia. Posledným krokom je jeho prevzatie u zvoleného predajcu na presne zvolený čas.

Pre všetky informácie si stiahnite appku Škoda GO , ktorá je pre zariadenia s operačnými systémami iOS a Android zdarma k dispozícii v obchodoch AppStore a Google Play. Pre základné informácie navštívte webstránku www.skodago.sk alebo sa informujte u participujúcich autorizovaných predajcov značky Škoda.

Zdroj: Zuzana Kubíková, PR manager Škoda Auto Slovensko s.r.o.

 

Nemilosrdný developer a 80-ročná žena. Kto vyhrá súdny spor? Je tu nový John Grisham

Ostrov duchov je opäť román s presahom a odkazom, ako sme u Grishama v posledných rokoch zvyknutí. Angažuje sa, poukazuje na rôzne spoločenské problémy cez pútavé príbehy, ktoré už nie sú len čisto pre zábavu. Skúma témy ako ochrana kultúrneho dedičstva, boj proti záujmom veľkých korporácií, ktoré idú len za biznisom bez ohľadu na prírodu, či históriu.

 

Gigantická developerská spoločnosť využíva svoj politický vplyv a kapitál, aby získala malý opustený ostrov medzi Floridou a Georgiou. Jedinou prekážkou je jeho posledná žijúca obyvateľka, osemdesiatročná Lovely Jacksonová. Tá ho vlastní, hoci s dokazovaním majetkových práv to nebude mať ľahké.

Ostrova sa nemieni vzdať za žiadnu cenu, je pre ňu posvätnou pôdou. Spája sa s ním bolestne temná história, spojená s mnohými úmrtiami jej predkov. Miestni ho dokonca považujú za prekliaty. Developer pred poverami zatvára oči a verí, že so ženou si poradí plejáda právnikov. Všetci pritom zabúdajú na jedno.
Minulosť má veľkú moc.
A rozhodne to nebude také jednoduché…

Mercer s úsmevom prešla k veci. „Včera si spomínal najúžasnejší príbeh všetkých čias.“
„Áno. Skrátim to. Ide o skutočný príbeh, ale dá sa zbeletrizovať. Počula si o Dark Isle, severne od Camina?“ ​
„Možno, nie som si istá.“
„Nie je opustený?“ ozval sa Thomas.
​„Asi áno, aj keď existujú isté pochybnosti. Ide o jeden z dvoch malých bariérových ostrovov medzi Floridou a Georgiou, nikdy sa na ňom nestavalo. Päť kilometrov dlhý, necelé dva široký, nedotknuté pláže.“ ​
Mercer už pokyvovala hlavou. „Jasné, spomínam si. Tessa mi o ňom rozprávala. Nestraší tam alebo niečo podobné?“ ​
„Niečo podobné. Kedysi – okolo roku tisícsedemstopäťdesiat – sa stal útočiskom otrokov, ktorí ušli z Georgie, kde vládli Briti a otrokárstvo bolo povolené
.

John Grisham dokázal výborne prepojiť historické prvky s právnickým napätím a spisovateľským svetom. Poukazuje na silu komunity a prostredníctvom napínavého právnického súboja o vlastníctvo ostrova poukazuje na dôležitosť histórie a tradícií, ktoré formujú identitu nás, ľudí a miest.

Pozrite si EXKLUZÍVNE video s Johnom Grishamom:
https://youtu.be/DwccqSVHzH0?si=IqlszyKwTXKpGjNv

Grisham ponúka veľmi živé opisy, ako „kradli“ západné mocnosti černochov v Afrike a v akých strašných podmienkach ich prevážali do Ameriky, kde mali slúžiť a otročiť. Ako znásilňovali ženy počas plavby loďou, ako bičovali mužov, hádzali ich živých cez palubu, ak prejavili aj najmenší odpor.

Na lodi boli nepredstaviteľné podmienky, mierne povedané. Venuša nakoniec stroskotala asi pol druha kilometra od Ostrova Cumberland. Keďže otroci boli v reťaziach a okovách, takmer všetci sa utopili. Niekoľkí sa pridržiavali vraku a napokon ich vyplavilo na breh Dark Isle, tmavý ostrov, ako ho začali volať. Dovtedy bol bezmenný. Utečenci z Georgie ich prichýlili a potom spolu založili malú komunitu. Prešlo dvesto rokov, všetci pomreli alebo sa odsťahovali, teraz je ostrov opustený.

Tiež si budete užívať časti o tom, ako vzniká kniha, ktorú píše Mercer Mannová o ostrove, aby pomohla Lively: samotný zber údajov, rozhovory, vyjednávanie s vydavateľstvom, úskalia a problémy….až po vydanie, marketingovú podporu, autogramiády, turné po krajine. To zaujme najmä čitateľov, ktorí chcú vedieť viac o pozadí písania a vydávania kníh.

Milan Buno, knižný publicista

 

Chcete zanechať dobrý dojem? Toto sú najčastejšie faux pas, ktoré robíte pri stolovaní

…a možno ani netušíte, že vás pri tom sleduje pozorné oko niekoho, kto si na základe toho o vás tvorí názor. Pri príležitostiach, kde záleží na zanechaní dobrého dojmu to môže zohrať nezanedbateľnú úlohu.

 

Výnimočné udalosti sú výnimočnými práve preto, že sa nedejú každý deň. Nemať zautomatizované pravidlá nie je chyba, ale nepripraviť sa na očakávanú udalosť už za chybu považované je. A prípravou nemyslíme len vhodné oblečenie, doplnky, účes a make-up. Pripraviť sa treba aj na to, čo sa v akom poradí patrí, aby ste sa nemuseli červenať.

 

Je etiketa prežitok?

Hubert nealko

Odpoveď „vôbec nie“ by úplne stačila. No keď si kladiete otázku, čo to vlastne tá etiketa je, jednoduchú a pritom obsažnú odpoveď ponúka kouč spoločenskej etikety a royalista Jakub Abrahám. Etiketa je aj v dnešnej dobe a v akejkoľvek spoločenskej situácii umením prispôsobiť sa. Pravidlá sa líšia od krajiny ku krajine a ich striktnosť alebo voľnosť závisí od situácie. V spolupráci so značkou Hubert vás na instagramovom profile @hubertsekt, Facebooku Hubert Sekt a na profile @jakub_abraham šarmantne, zrozumiteľne a s úsmevom do pravidiel, ktoré platia pri výnimočných udalostiach zasvätí už spomínaný znalec etikety, ktorého môžete poznať z obrazoviek aj ako kráľovského komentátora z rôznych reportáží súvisiacich najmä z prostredia britskej kráľovskej rodiny.

 

Malá ochutnávka

Jakub vás už s pohárom lahodného sektu Hubert L‘ Original v ruke previedol základmi správania sa pri biznis stretnutiach ale aj na firemných večierkoch. Nájdete ich na instagramovom profile @hubertsekt. Skôr, než sa vďaka nemu naučíte, ako si nespraviť hanbu na svadbách, ktorých frekvencia sa zvyšuje s pribúdajúcimi slnečnými lúčmi, pri promócii či stužkovej alebo pri oslave životných jubileí, majte v rukách aspoň tento stručný zoznam najväčších faux pas, ktorým sa pri spoločných stoloch s dobrým jedlom a bublinkami v pohári na stopke jednoducho vyhnete.

Absolútne základy ako nerozprávať s plnými ústami, položiť si obrúsok pri jedle do lona a neklásť si lakte na stôl máte určite zvládnuté. K prvému zaváhaniu však môže dôjsť pri usádzaní sa za prestreté stoly s menovkami.

Kto kde sedí?

Akokoľvek vám nepasuje zloženie okolo sediacich, minimálne na začiatku spoločného posedenia je slušné a správne rešpektovať, ako sú menovky uložené a nezačať ich prekladať a presadať si. S vašim miestom prichádzajú na rad aj gestá „susedskej výpomoci“ – je to nadstavba, ale všimnúť si, že hosť po vašej ľavej a pravej strane má prázdny pohár alebo niečo hľadá a správne zareagovať je veľké plus. Rovnako smalltalk s týmito hosťami je viac, ako želaný a očakávaný. Je neslušné ignorovať ich.

 

Kto nalieva komu?

Ako hosť spoločenskej udalosti si môžete sami dolievať vodu a nealkoholické nápoje. S naplnením pohárika alkoholom, sekt Hubert L‘ Original, ktorý je na slávnostné príležitosti priam stvorený, sa patrí počkať na hostiteľa – ak v úvode večere nedal hosťom pokyn, aby sa obslúžili sami. Aj v takom prípade by ste však mali naplnenie svojho pohára zveriť do rúk svojho suseda po pravej alebo ľavej strane, alebo sa spoľahnúť na všímavosť toho, kto s vami konverzuje.

 

Kedy sa pustiť do jedla?

Bez ohľadu na intenzitu škŕkania v bruchu jednotlivých hostí sa jesť začína až v momente, keď sa usadí a pustí do jedla hostiteľ. O tom, aké máte spôsoby hovorí aj miera sebakontroly. Jedzte vždy primeraným tempom – ak o sebe viete, že ste rýchly jedák, prispôsobte tempo okoliu, to isté platí, ak vám vychutnávanie si jedla trvá dlhšie. Svoj zvyk zmeňte aj v prípade, že si ľúbite svoju porciu hneď na začiatku pokrájať na menšie časti. Jedlo jedzte postupne a odkrojte si len sústo, ktoré sa chystáte vzápätí vložiť do úst.

Keď váhate, ktorým smerom posúvať jedlo, z ktorého si majú možnosť nakladať všetci, posúvajte vždy smerom doprava. Výnimkou je len situácia, ak hostiteľ podá jedlo opačne. V tom prípade prichádza na rad jemné umenie prispôsobenia sa.

 

Kam s obrúskom a príborom?

Po dojedení by váš príbor mal kopírovať čas 18:00, teda vidlička aj nôž vedľa seba. Látkový obrúsok pokladáme zložený na ľavú stranu vedľa taniera.

 

A čo mobil?

S novou dobou pribudlo aj nové pravidlo, ktoré naberá na dôležitosti a je neprehliadnuteľným ukazovateľom toho, ako máte zvládnuté základy správania sa pri spoločnom stole -a týka sa mobilných telefónov. Tie počas spoločného jedla nemajú na stole čo robiť! Ich miesto je v kabelke alebo v saku, v žiadnom prípade nie medzi servisom na prestretom stole. Okrem spoločenského to má aj nezanedbateľný hygienický význam.

K nezabudnuteľným okamihom a spoločenským udalostiam neoddeliteľne patrí aj pohárik sektu. Keď chystáte svadbu či oslavu, vybrať si môžete zo širokého portfólia pravých sektov Hubert z bobúľ na slnku dozretého hrozna. Hosťom aj sebe bez pochyby ulahodíte pravým sektom Hubert L‘ Original a celú kolekciu sektov nájdete na www.najnapoje.sk. V pravidlách servírovania sektu, jeho mieste na stole a pri spoločenských udalostiach vám určite v jednom zo seriálu videí poradí Jakub Abrahám, kouč spoločenskej etikety.

Široký výber sektov Hubert, vhodných na rôzne príležitosti nájdete na e-shope: www.najnapoje.sk

Zdroj: Silvia P.

 

 

 

RECEPT na narodeninový šalát z čias socializmu: Len 3 prísady a máte plnú misu!

Pripravte si doma najjednoduchší a najrýchlejší šalát len z troch surovín, ktorý budete mať odteraz vždy po ruke.
U nás doma je natoľko obľúbený a populárny, že ho konzumujeme na kilogramy.

 

Jednoduchý a rýchly recept na unikátny majonézový šalát z youtube kanála Ellis leckere Kueche.

Potrebujeme:

250 g jemnej salámy
200 g majonézy
125 -150 g nakladaných uhoriek
25 ml uhorkového nálevu (cca 2 PL)

Postup:

Salámu nakrájame na tenké plátky.Vložíme do misky.
Pridáme uhorku nakrájanú na drobné kúsky.
Potom pridáme majonézu. Nakoniec do šalátu pridáme uhorkovú šťavu.
Všetko spolu dôkladne premiešame. Šalát vložíme vychladnúť do chladničky.
V chladničke ho môžeme uchovávať až sedem dní.
Môžeme servírovať!

BONUS: Parížsky šalát – originál podľa ČSN, na takú chuť sa nezabúda!

Šalát podľa ČSN, presne, ako si ho pamätáme z mliečnych barov.

Na pol kilogramu parížskeho šalátu potrebujeme:

Foto: tjn

200 g parížskej salámy
90 g kyslých uhoriek
30 g sterilizovaného hrášku
13 g cibule
150 g domácej majonézy (žĺtky a olej – najlepšie je použiť domáce vajcia)
5 g krupicového cukru
5 g soli
10 g plnotučnej horčice
2,5 g octu (1 ČL)
4 g worcesterskej omáčky
mleté čierne korenie (0,25 = na špičku noža)

Postup:

Odvážime 200 gramov salámy, 90 g sladkokyslých uhoriek, 30 g sterilizovaného hrášku a 13 gramov cibule.
Salámu ručne nakrájame na tenké rezance.
Rovnako aj uhorky ručne nakrájame.
Cibuľu nakrájame na čo najdrobnejšie kocky, aby nebola štipľavá a nezhorkla, dáme ju do sitka. A prelejeme vriacou vodou. Nakrájané suroviny a hrášok dáme do misy.
Pridáme aj všetky ostatné prísady. Všetko dobre premiešame.

Foto: tjn

Hotový parížsky šalát uložíme do chladničky.
Niekoľko hodín ho necháme odpočívať. Vtedy je šalát najlepší.
Parížsky šalát podávame s pečivom napríklad večeru.
Alebo ho môžeme použiť pri zhotovovaní obložených chlebíčkov, zdobených plnených vajec a iných výrobkov studenej kuchyne.

Prajeme vám dobrú chuť! 🙂

NADBYTOK TESTOSTERÓNU JE AŽ ŠTYRIKRÁT ČASTEJŠÍ AKO JEHO NEDOSTATOK. TÝKA SA MUŽOV AJ ŽIEN

Podľa dát laboratórií SYNLAB záujem Čechov a Slovákov o preventívne vyšetrenie hladiny testosterónu medziročne výrazne rastie. Na testy chodia z vlastnej iniciatívy a na vlastné náklady priamo na odberové pracoviská. Zatiaľ čo sa mnohí obávajú nedostatku pohlavného hormónu, výsledky testov vykonaných na samoplatcoch ukazujú opačný trend – nadbytok testosterónu je až štyrikrát častejší ako jeho nedostatok. Oba extrémy je potrebné riešiť s lekárom. 

 

Formuje telo aj psychiku

Testosterón je najdôležitejším hormónom v mužskom tele. Pred narodením určuje vývoj základných mužských znakov a vlastností, v puberte s jeho stúpajúcou hladinou prichádza k zmene hlasu a ochlpenia. Veľmi dôležitý je však aj v dospelosti – výrazne ovplyvňuje sebavedomie, pocit sily, zdravia, pohody a dominancie. Pri nízkej hladine je muž neplodný a netvoria sa spermie. Závažne sa mení aj vývoj svalov a kostí, no tiež sa znižuje tvorba bielkovín a červených krviniek.

Trend merania testosterónu

Podľa spoločnosti SYNLAB sa každoročne zvyšuje počet mužov, ktorí si chcú skontrolovať hladinu testosterónu. Len v ich laboratóriách sa počet týchto testov u samoplatcov za posledné tri roky takmer späťnásobil – z necelých 1 000 testov v roku 2022 na takmer 6 000 testov v roku 2024. Najviac sa testovali muži vo veku 20 až 40 rokov (67 %), ďalších 18 % vo vekovej skupine 40 až 50 rokov. Muži nad 50 rokov tvorili približne desatinu testovaných. Okrem celkového testosterónu si nechávajú zmerať aj takzvané SHBG, ktoré im pomáha hormonálne zdravie ešte lepšie pochopiť.

Nie je testosterón ako testosterón

Nie každý vie, že testosterón sa v tele vyskytuje v dvoch formách:

  • Väčšia časť sa viaže na bielkoviny – kľúčovú úlohu tu zohráva bielkovina nazývaná SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), ktorá „ukrýva“ testosterón do zásoby na horšie časy,
  • menšia časť zostáva voľná (voľný testosterón) – práve tá je biologicky aktívna a priamo ovplyvňuje energiu, libido, náladu alebo tvorbu svalovej hmoty.

Ak je v tele veľa bielkoviny SHBG, množstvo voľného testosterónu býva nízke – a naopak.

Voľný testosterón lepšie vypovedá o hormonálnom zdraví

Voľný testosterón lepšie odráža skutočnú hormonálnu rovnováhu. V laboratórnej praxi sa dá merať dvoma spôsobmi – buď priamo, alebo častejšie výpočtom. „Z hodnôt celkového testosterónu a SHBG možno vypočítať tzv. index voľného androgénu (FAI). Ten ukáže, koľko testosterónu je voľne k dispozícii, teda koľko z neho môže telo aktuálne efektívne využívať,“ hovorí MUDr. Kateřina Pinterová z laboratórií SYNLAB.

V roku 2024 si v laboratóriách SYNLAB nechalo vypočítať voľný testosterón približne 1 500 mužov.

Deficit má málokto

Výsledky testov voľného testosterónu, ktoré boli v minulom roku vykonané v laboratóriách SYNLAB, ukazujú, že u samoplatcov je častejší nadbytok testosterónu ako jeho nedostatok:

  • 73 % testovaných mužov malo hladinu voľného testosterónu v norme,
  • u 5 % mužov bol nameraný deficit,
  • viac ako pätina testovaných mužov mala nadbytok testosterónu (22 %) – najčastejšie vo vekovej skupine 50 – 60 rokov.

Nadbytok nie je bonus

Príčinou vysokej hladiny testosterónu je často nadmerné užívanie anabolických steroidov alebo niektoré ochorenia. „Nadbytok testosterónu je problém, ktorému treba venovať pozornosť rovnako ako jeho nedostatku. Prejavuje sa podráždenosťou alebo úzkosťou, vyšším krvným tlakom, zvýšeným rizikom trombózy, akné alebo zvýšeným libidom,“ hovorí MUDr. Monika Drakulová z laboratórií SYNLAB.

V prípade, že by bola vysoká hladina hormónu dlhodobo prehliadaná, v krajnom prípade môže viesť až ku  kardiovaskulárnym problémom, poruchám spánku, problémom s pečeňou alebo zníženej plodnosti. Odborníci tak odporúčajú každú odchýlku od normy konzultovať s lekárom.

Test je možné kúpiť na e-shope

Testovanie testosterónu (vrátane SHBG a výpočtu FAI) si muži najčastejšie kupujú prostredníctvom e-shopov spoločnosti – www.eshop-synlab.cz, www.eshop-synlab.sk. Je možné ho zakúpiť aj na odberových pracoviskách, kde je zároveň potrebné absolvovať odber krvi. Výsledky sú zvyčajne k dispozícii do dvoch pracovných dní. Ak však pociťujete niektorý z uvedených príznakov zvýšeného alebo zníženého testosterónu, vždy sa najprv poraďte so svojím lekárom, ktorý komplexne zhodnotí váš  zdravotný stav.

Týka sa to aj žien

Záujem o test hladiny testosterónu majú aj ženy. V roku 2024 si v laboratóriách SYNLAB v Česku a na Slovensku nechalo na vlastné náklady zmerať testosterón viac ako 900 z nich, z toho:

  • 78 % malo hodnoty voľného testosterónu v norme,
  • u 1 % bol zistený nedostatok,
  • 20 % trpelo nadbytkom.

Väčšina testovaných žien bola vo veku od 20 do 40 rokov. „Nadbytok testosterónu u žien môže signalizovať hormonálnu nerovnováhu alebo napríklad na syndróm polycystických vaječníkov. Môže sa prejavovať nepravidelnou menštruáciou, akné, vypadávaním vlasov alebo rastom ochlpenia na tvári,“ uzatvára lekárka Kateřina Pinterová.

Základné fakty o meraní testosterónu:

  • V tele existujú dve formy testosterónu – voľný a viazaný na bielkoviny.
  • Voľný testosterón ovplyvňuje energiu, libido, náladu a tvorbu svalov.
  • Voľný testosterón sa dá odmerať buď priamo, alebo vypočítať prostredníctvom FAI (kombinácia celkového testosterónu + SHBG).
  • Odchýlky – či už smerom nahor alebo nadol – je vždy nutné riešiť s lekárom.

Zdroj: Viky H.

Super zoo mení expresným rozvozom pravidlá hry v pet segmente

Líder na trhu chovateľských potrieb Super zoo prináša svojim zákazníkom revolučnú službu v podobe nového e-shopu. Expresné doručenie nákupu priamo ku dverám s možnosťou naplánovania v hodinových intervaloch až 3 dni vopred ponúka ako jediný hráč na trhu vo všetkých regiónoch Slovenskej republiky.

 

„Neustále inovujeme naše služby pre majiteľov domácich zvierat, aby sme im boli čo najbližšie a poskytovali im najvyššie štandardy kvality. Nový e-shop s expresným doručením na celom území Slovenska  je pre nás a našich zákazníkov významným míľnikom,“ hovorí Pavel Kopřiva, riaditeľ e-commerce Super zoo.

Nová služba expresného doručovania potrieb pre domáce zvieratá od spoločnosti Super zoo nielenže šetrí majiteľom čas, ktorý môžu stráviť v spoločnosti svojich miláčikov, ale umožňuje aj nákup a dovoz objemnejšieho tovaru v rámci jednej objednávky. To je pre zákazníkov výhodné aj z ekonomického hľadiska. „Nákup vám doručíme až domov, čo zákazníci ocenia najmä pri objednávaní väčšieho množstva krmiva alebo podstielky – kuriér doručí naraz napríklad 5 veľkých vriec. V podstate je obmedzený len hmotnosťou a rozmermi, ktoré sa zmestia do kufra auta,“ vysvetľuje Pavel Kopřiva a dodáva, že služba funguje v dvadsiatich slovenských mestách. Okrem toho si možno doručenie nákupu objednať na vopred určený čas, konkrétne v hodinovom okne, a to až tri dni vopred.

Expresné doručenie je možné z 28 predajní Super zoo v Slovenskej republike a viac ako 90 predajní v Česku vďaka spolupráci s partnerom, kuriérskou službou Wolt Drive: „Naším cieľom je spojiť zákazníkov s tým, čo naozaj potrebujú, čo najrýchlejšie a najpohodlnejšie. Spolupráca so Super zoo a využívanie služby Wolt Drive nám umožňuje ponúknuť flexibilné a spoľahlivé riešenie, ktoré reaguje na rastúce požiadavky trhu. Expresné doručenie až ku dverám prináša úroveň pohodlia, ktorú dnes hľadajú zákazníci v segmente starostlivosti o zvieratá. Tento segment považujeme za jeden z najdynamickejších a najsľubnejších v odvetví doručovacích služieb,“ hovorí Josef Dvořák, globálny riaditeľ pre rozvoj obchodu a obchodnú výkonnosť spoločnosti Wolt.

„Veríme, že táto možnosť zákazníkov osloví a uspokojí ich potreby v čase, keď trh ponúka doručovanie stále väčšieho množstva produktov a služieb v reálnom čase až k ich dverám,“ dodáva Pavel Kopřiva, ktorý stojí za kompletným redizajnom e-shopu. Super zoo ho venovala svojim zákazníkom pri príležitosti osláv 20. výročia pôsobenia na slovenskom a českom trhu. Vďaka nemu sa online nakupovanie chovateľských potrieb pre domáce zvieratá stalo rýchlejším a jednoduchším.

Podľa Pavla Kopřivu vykazuje Super zoo dvojciferný medziročný nárast nákupov prostredníctvom e-shopu a rastie rýchlejšie ako český a slovenský trh e-commerce v segmente domácich zvierat, ktorý má, naopak, v medziročnom porovnaní klesajúcu tendenciu. „Viac ako 80 % našich tržieb tvoria zákazníci, ktorí sa k nám vracajú. Pri redizajne nového e-shopu sme preto v maximálnej možnej miere zohľadnili naše dlhodobé vzťahy s majiteľmi domácich zvierat. Jedným z našich cieľov bolo preniesť emócie z kamenných predajní do online prostredia, a to nielen vo farbách a dizajne, ale aj v celkovom tóne komunikácie. Pri nakupovaní cez mobil má zákazník celý obchod Super zoo doslova vo vrecku.“

Funkčný dizajn nového e-shopu je intuitívny a jednoduchý pre každého užívateľa: „Samozrejme, ponúkame prvotriedny užívateľský zážitok vrátane rýchleho vyhľadávania sortimentu založeného na personalizácii, modernom dizajne a intuitívnom rozhraní. E-shop ponúka tiež virtuálneho poradcu, ktorý zákazníkovi pomôže s výberom produktu. Okrem toho nám nová platforma otvorila dvere k pridávaniu nových funkcií, v čom plánujeme pokračovať aj v budúcnosti,“ vysvetľuje Pavel Kopřiva.

Super zoo si zakladá na dlhodobom zavádzaní nových technológií s cieľom priblížiť sa čo najviac k svojim zákazníkom a najmä ich domácim miláčikom. Dôraz kladie na dostupnosť a rozširovanie služieb. V roku 2022 napríklad otvorila prvú hybridnú predajňu chovateľských potrieb s nepretržitou prevádzkou nielen v Českej republike, ale v celej strednej Európe, pričom odvtedy pribudli ďalšie tri. Neustále rozširuje sieť kamenných predajní, ktorých je v Českej republike už viac ako 200, na Slovensku 84. Prevádzkuje tiež salóny starostlivosti o domácich miláčikov priamo vo vybraných predajniach a veterinárnu kliniku Super zoo veterina. Skupina Plaček tiež priebežne uvádza na trh vlastné rady chovateľských potrieb a krmív pre domáce zvieratá, v posledných dvoch rokoch to bolo trebárs holistické krmivo Elbeville a superprémiové krmivo pre mačky Prospera.

 „E-commerce je pre nás nielen dôležitým predajným kanálom, ale aj dôležitou komunikačnou líniou smerom k našim zákazníkom. Chceme, aby mohli do Super zoo vstúpiť kedykoľvek, či už fyzicky v predajni, alebo virtuálne prostredníctvom nášho e-shopu,“ dodáva na záver Pavel Kopřiva.

Zdroj: Tatiana K.

 

 

 

Slováci efektívne plánujú svoje výdavky a na dovolenke platia digitálne

Podľa najnovšej štúdie spoločnosti Visa CEE Travel & Payment
Intentions Study 2025, plánuje tohtoročnú dovolenku v zahraničí stráviť skoro polovica opýtaných Slovákov, pričom najobľúbenejšími destináciami sú Česká republika, Chorvátsko a Taliansko. Slováci sa stávajú majstrami v plánovaní a využívaní digitálnych nástrojov na udržiavanie finančnej stability počas ciest do zahraničia.

Koľko si na letnú dovolenku vyhradíme, toľko aj minieme. Keď príde na nákupy v zahraničí, len 17 % Slovákov sa odkloní od svojho pôvodnému plánu. Každý štvrtý Slovák alebo Slovenka volí platbu pomocou digitálnej peňaženky. Technológia sa tak stáva viac než len pohodlím – je našim spojencom pre udržiavanie finančnej stability a pohody aj kilometre od domova.

Cestovateľské trendy Slovákov

Prieskum Visa ukázal, že Slováci sa pri cestovaní rozdeľujú do viacerých kategórií. Viac ako 2/5 Slovákov uprednostňuje objavovanie a vystupovanie zo svojej komfortnej zóny, nazývame ich lovcami zážitkov (44 %). Po nich nasledujú plánovači a delegáti (20 %), ktorí majú všetko pod kontrolou. Určite aj vy poznáte minimálne jednu osobu, s ktorou radi chodíte na dovolenky, pretože sa postará o jej hladký priebeh. Milovníkmi výhodných ponúk je zasa 16 % opýtaných. Avšak, 20 % z nich nie je ochotných robiť kompromisy v oblasti pohodlia a bezpečnosti ani pre nižšiu cenu.

Digitálne platby sú na vzostupe

Štúdia spoločnosti Visa ďalej odhaľuje, že digitálne platby sú rovnako žiadané doma aj na
cestách do zahraničia. Viac než 4/5 slovenských turistov platí v dovolenkovej destinácii kartou, smartfónom alebo hodinkami. Ich počet vrástol medziročne o 4 %. Mobilné peňaženky sú obzvlášť populárne, pričom ich používanie vzrástlo medziročne o 28 %. Tokenizácia, ako kľúčová technológia, poskytuje ďalšiu vrstvu zabezpečenia, čo umožňuje pohodlné a bezpečné platby.

„Vo Visa nám záleží na tom, aby sme ľuďom uľahčovali životy aj na cestách. Naše platobné
karty umožňujú rýchle a bezpečné platby vo viac ako 150 miliónoch predajných miest vo viac ako 200 krajinách,“ uvádza Marcel Gajdoš, generálny riaditeľ spoločnosti Visa pre Česko, Slovensko a Maďarsko.

Plánovanie a rozpočet slovenských dovolenkárov

V porovnaní s minulým rokom sa dovolenkový rozpočet Slováka zvýšil o 11,25 %, pričom teraz dosahuje 890 eur na osobu. Hlavné výdavky tvorí strava, výlety a suveníry. Toto leto si oproti minulému roku slovenskí dovolenkári doprajú o deň dlhšiu dovolenku a v priemere si doprajú 9 dní oddychu. Takmer polovica Slovákov si výdavky na dovolenku dôkladne naplánuje ešte pred odchodom a až 83 % Slovákov na dovolenke dodrží svoj plánovaný rozpočet. Tento rok sa viac ako polovica (51 %) chystá vycestovať do zahraničia na vlastnú päsť, zatiaľ čo zvyšná polovica (49 %) dovolenkárov preferuje zájazdy. V oboch prípadoch si s najväčšou pravdepodobnosťou zakúpia služby online a platiť budú digitálne.

Zdroj: Simona K.

 

Sivý muž je v románe – Na muške, opäť ostrý ako žiletkový drôt

Vysokooktánový triler, ktorý si nedá ani sekundu pauzu – tak hodnotia kritici medzinárodný bestseller Na muške, v ktorom americký autor Mark Greaney prináša druhý prípad bývalého agenta CIA Courta Gentryho. Hrdina, známy ako nájomný vrah s prezývkou Sivý muž, si tentoraz musí vybrať, pre koho bude radšej pracovať. Na muške, druhá kniha série Sivý muž, vychádza v preklade Vladislava Gálisa vo vydavateľstve Albatros Media Slovakia pod značkou Lindeni.

 

Gentryho osloví ruský obchodník so zbraňami Sidorenko, ktorý chce, aby Court zabil sudánskeho prezidenta Abbouda, pravdepodobne zodpovedného za genocídu v Dárfúre.
CIA mu predloží protinávrh: uniesť sudánskeho prezidenta a odovzdať ho americkým úradníkom, za čo zrušia medzinárodný zatykač na Courta. Sivý muž nemôže odmietnuť možnosť postaviť sudánskeho prezidenta pred medzinárodný súd, a tak sa začína jeho putovanie po Sudáne. Je obdivuhodne vytrvalý a odhodlaný zostať nažive, aj keď po ňom nejdú len nepriatelia, ale aj starí známi. Mark Greaney prináša strhujúci príbeh muža, ktorého svedomie núti urobiť to, čo znamená menšie zlo pre ľudstvo.

Každý element tohto príbehu akoby sme už poznali, no napriek tomu je Court sympatický svojou vytrvalosťou, aj keď mu plány kazia obete, ktoré si zaslúžia súcit, zavádzajúce informácie, klamstvá, nesprávne plánovanie, zrada, konfliktné záujmy aj obyčajná smola. To, čo mohlo byť búrkou klišé, sa mení na akčný, no dojímavý príbeh muža, ktorého rozum už dávno podľahol jeho pracovnej morálke,“ zhodnotili v magazíne Publishers Weekly. „Vezmite Jasona Bournea, napumpujte ho Red Bullom a pervitínom, poriadne zatraste – a dostanete Courta Gentryho,“ s nadšením opísali Sivého muža v denníku Commercial Appeal. Prestížny The New York Times doplnil: „Príbeh je taký strhujúci a vraždy také výbušné, že otáčanie stránok pôsobí ako hranie špičkovej videohry.“

Mark Greaney, ktorý vyštudoval medzinárodné vzťahy a politológiu, sa na písanie série o Sivom mužovi dôkladne pripravoval. V rámci svojho výskumu precestoval viac než tridsaťpäť krajín, zvládol vojenský tréning a boj zblízka, naučil sa používať strelné zbrane, absolvoval kurz vojenskej medicíny, navštívil Pentagón a viaceré informačné služby i vojenské základne. Aj preto je kritikou vysoko oceňované jeho výnimočné rozprávačské majstrovstvo, v ktorom je každý detail prepracovaný a každé prostredie autentické – od daždivých ulíc Írska až po rozpálené duny sudánskeho Dárfúru. „Štýl jeho písania je hladký ako nerezová oceľ a hrdina drsný ako žiletkový drôt,“ myslí si historik David Stone, autor viacerých úspešných vojnových románov.

Podľa prvého dielu série nakrútil pred tromi rokmi Netflix film s Ryanom Goslingom, Chrisom Evansom a Anou de Armas v hlavných úlohách. „Na svete sú dva typy ľudí. Len dva. Ovce a vlci. Court bol vlk, a vedel to,“ píše v novej knihe Mark Greaney. A zdá sa, že svojho vlka opísal dokonale. „Objaviť Sivého muža bolo ako zamilovať sa na prvý pohľad. Čítať Na muške je ako ísť na druhé rande a uvedomiť si, že tento vzťah má budúcnosť,“ poeticky sa o drsnej sérii vyjadril známy spisovateľ Eric Wilson.

Zdroj:  ALBATROS MEDIA SLOVAKIA s. r. o.