Domov Blog Stránka 3

Kultový román Šógun v novom vydaní aj s krásnou oriezkou

Šógun je kultový historický román o anglickom kapitánovi Blackthornovi, ktorý v roku 1600 stroskotal pri pobreží Japonska, kde ho zajali a on si uvedomuje, že sa dostal do celkom nového sveta. Vzápätí je svedkom prvej popravy harakiri, prežíva neuveriteľné dobrodružstvá a vtiahnu ho do prefíkaných intríg, pretože v hre je titul šóguna, ktorému sa klania celá krajina. Už úvodné strany plavby loďou sú zaujímavé a všetko sa to rozbehne stroskotaním pri brehoch Japonska a zajatím.

 

Kultový historický román Jamesa Clavella vyšiel v novom krásnom vydaní s oriezkou. Autor píše veľmi pútavo, chytľavo, výborne vystihol japonskú kultúru, mentalitu a tamojšie samurajské zvyky. Geniálne prepojil beletristický príbeh s historickým pozadím, takže vás doslova prenesie do krajiny vychádzajúceho Slnka.

Knižný Šógun má cez 800 strán. Možno sa budete pomalšie rozbiehať, bude trvať pár strán, aby ste sa do príbehu ponorili…no potom sa to stane. Uchváti vás, pohltí, získa si vašu pozornosť a napokon vás nadchne. Povzbudí vašu fantáziu a možno si po dočítaní budete chcieť zistiť o Japonsku ešte viac.

My sa pokladáme za civilizovaný a slušný národ.“ Mariko sa potešila, že sa mohla aspoň trochu uraziť. Aspoň tak zahnala čaro predchádzajúcej chvíle. „Naše zákony sú múdre. Je predsa toľko voľných, prístupných žien, že nijaký muž nie je odkázaný na ženu druhého. Všetky povinnosti ženy sa viažu k manželovi. Ženy majú svoje miesto, muži svoje. Oficiálne môže mať každý muž iba jednu manželku, no okrem nej, prirodzene, celý rad družiek. Napriek tomu sú naše ženy oveľa slobodnejšie ako španielske alebo portugalské. Môžeme si zájsť, kam sa nám zapáči. Môžeme svojho manžela opustiť, dať sa s ním rozviesť. A predovšetkým môžeme manželstvo odmietnuť. Sme paniami svojho majetku, svojho tela
i svojho ducha. A ak chceme, môžeme mať aj moc.“

Clavell dokázal vykresliť krajinu vychádzajúceho slnka pred 400 rokmi spôsobom, ktorý vás očarí. Perfektne prepojil dobrodružný a napínavý príbeh s politickým pozadím a intrigami. Ukazuje rozdiely a konflikty medzi vtedajším západným a východným svetom. Pohráva sa s detailmi, miestami doslova maľuje japonskú kultúru, ktorú spoznávate ešte lepšie. Pridáva nečakané zvraty a prekvapivé momenty tam, kde treba. Sprevádza vás fascinujúcou históriou.

Z anglického originálu Shogun preložil Jozef Petro.

Milan Buno, knižný publicista

 

Modernizovaná Škoda Octavia prichádza na Slovensko v bohato vybavenej First Edition

Krátko po predstavení modernizovaného prevedenia najpredávanejšieho modelového radu značky Škoda uvádza slovenské zastúpenie limitovanú edíciu obľúbeného modelu. Autorizovaní predajcovia už teraz prijímajú objednávky, prvé vozidlá budú zákazníkom odovzdané na prelome druhého a tretieho štvrťroka. Pre Slovensko je určený iba obmedzený počet vozidiel Škoda Octavia First Edition. Po ich vypredaní sa ponuka rozrastie o ďalšie špecifikácie podľa štandardného predajného programu. Škoda na Slovensku zároveň spustila konfigurátor aj pre štandardnú verziu (mimo First Edition), pričom si modernizovaná Octavia zachovala ceny a ponúkne tak viac výbavy a technológií za rovnakú cenu, ako jej predchodca.

 

Model Škoda Octavia patrí dlhodobo medzi favoritov slovenských motoristov, a to ako u firemnej, tak i u súkromnej klientely. Škoda prišla s týmto modelom na trh už v roku 1996 a odvtedy celkovo štyri generácie vozidla presvedčili viac než 7 miliónov zákazníkov po celom svete. Sme preto presvedčení, že modernizovaná Octavia nebude výnimkou a nadviaže na predchádzajúce úspechy na domácom automobilovom trhu,“ uviedol Roman Rajtár, vedúci marketingu Škoda Auto Slovensko a dodal: „Edícia First Edition je zároveň skvelou príležitosťou, ako získať najnovšiu, najbezpečnejšiu a v súčasnosti najvybavenejšiu Octaviu ešte výhodnejšie, a to s bohatou štandardnou výbavou za cenu, ktorá štartuje od 25 990 eur s DPH.

 

Zmeny, ktoré je vidieť i cítiť

Dlhodobo najpredávanejší model na domácom trhu nedávno prešiel modernizáciou, ktorá priniesla nielen inovovaný vzhľad s novým predným aj zadným nárazníkom a prepracovanou maskou chladiča. Novinkou sú mimo iné predné svetlomety Matrix-LED druhej generácie, LED zadné svetlá s animovanými ukazovateľmi smeru a niekoľko dizajnov kolies z ľahkej zliatiny. Okrem toho sa zvýšil podiel udržateľných materiálov na sedadlách, prístrojovej doske a výplniach dverí. Ďalšie asistenčné systémy zvýšili už tak vysokú aktívnu aj pasívnu bezpečnosť. Napríklad nový asistent rozpoznania únavy a pozornosti vodiča využíva širokú škálu informácií a parametrov na vyhodnotenie reakcií vodiča. Škoda Octavia tak patrí k najbezpečnejším vozidlám vo svojej triede. V roku 2022 úspešne zopakovala svoje päťhviezdičkové hodnotenie v referenčnom teste bezpečnosti vozidiel organizácie Euro NCAP, a to aj v nových, prísnejších skúšobných podmienkach.

 

Exkluzívna výbava pre prvých slovenských záujemcov

Ako prvá vstupuje na slovenský trh limitovaná edícia s bohatou výbavou a dvojicou motorov na výber. Škoda Octavia First Edition zahŕňa napríklad už v základnej výbave 17-palcové kolesá Mensa, interiér Loft s látkovým poťahom, 8 airbagov, asistent udržiavania v jazdnom pruhu, asistent rozjazdu do kopca, Front Assist, LED predné svetlomety a Full LED zadné svetlomety, svetelný a dažďový senzor, 10“ infotainment systém s ôsmimi reproduktormi a Smartlinkom, parkovacie senzory vpredu a vzadu s parkovacou kamerou, vyhrievané predné sedadlá, dvojzónovú automatickú klimatizáciu, tempomat, lakťovú opierku s Jumbo Boxom, či napríklad predĺženú záruku na 5 rokov (alebo 100 000 km) a množstvo ďalšej výbavy. To všetko v rámci First Edition už od 25 990 eur (resp. 27 240 eur za variant Combi) v kombinácii s motorizáciou 1,5 TSI 85 kW (110 k) a 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. K dispozícii bude možnosť zvoliť si 7-stupňovú automatickú prevodovku či silnejší (110 kW / 150 k) výkon z rovnakej motorizácie. V ponuke v rámci edície First Edition je tiež možnosť vybaviť Octaviu motorizáciou 2,0 TDI s výkonom 85 kW / 110 k alebo 110 kW / 150 k.

 

Atraktívna edícia First Edition dostupná vo webovom konfigurátore

Vozidlá Škoda Octavia First Edition je možné už objednávať, svoje vozidlo si môžu záujemcovia vyberať prostredníctvom webového konfigurátora alebo u autorizovaných predajcov. Škoda Auto Slovensko tiež spustila konfigurátor pre modernizovanú Octaviu mimo First Edition, ktorá si zachovala rovnaké ceny ako predchádzajúca generácia. Ponúkne tak ešte viac výbavy a technológií za nezvýšenú cenu. Prvé automobily budú zákazníkom odovzdané na prelome druhého a tretieho štvrťroka.

Viac informácií je možné nájsť na www.skoda-auto.sk alebo v sieti autorizovaných predajcov značky Škoda.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko s.r.o.

 

Jarná pánska kampaň RESERVED 2024

Túto sezónu sa pánska kolekcia značky Reserved zameriava na pohodlie pri
zachovaní elegantnej DNA.

 

„Tento kontrast medzi klasikou a modernou je základom kolekcie, ktorá dokonale
zapadá do súčasných trendov v pánskej móde,“ zdôraznila Nicol Hanebachová, Junior
Head Designer. Výsledok? Kombinácia elegantných prvkov pracovného oblečenia,
ako je zvýšená funkčnosť odevov (technické materiály, extra vrecká, športové detaily),
s trendom fluidného krajčírstva, t. j. voľných foriem a ľahkých materiálov.

Vrchné diely sú zaoblené a rozšírené, zatiaľ čo spodné diely sa delia na viac priliehavé, s kratšími nohavicami a ležérne. Za zmienku stojí aj to, že v tejto sezóne sa objavujú
dvojkomplety ako tričko a sveter z rovnakého úpletu. A to všetko zabalené do sviežej
farebnej palety, ktorá je túto sezónu postavená na chladných, pastelových tónoch
uzavretých neutrálnymi odtieňmi.

Čo sa týka doplnkov, návrhári stavili na prémiovú kvalitu, pokiaľ ide o topánky
(prevláda koža a semiš), univerzálnosť (tenisky, ktoré sa hodia ku každému outfitu) a
veľký výber tašiek s funkčnými detailmi.
Modely z kolekcie jar/leto 24 sú už k dispozícii v kamenných predajniach, online
a v aplikácii Reserved.

Zdroj: Bohuš M.

SVIATKY BUDÚ PRE SLOVÁKOV TENTO ROK DRAHŠIE

Za nákup na veľkonočný stôl si aj tento rok priplatíme. Podľa aktuálnych výpočtov spoločnosti PARTNERS nás tohtoročná Veľká noc môže vyjsť viac ako 300 eur. Je to v priemere o 5 % viac ako vlani. Viac zaplatíme najmä za potraviny, naopak, dekorácie mierne zlacneli.

 

Po ekonomicky náročnom období a inflácii, ktorá sa podpísala pod minuloročný nárast výdavkov na veľkonočné sviatky o viac ako pätinu (21%), pocítia slovenské domácnosti tento rok mierne zvýšenie cien. Veľká noc a náklady na prípravu na tieto sviatky patria k jednorazovým výdavkom, ktoré vedia významne zaťažiť rodinný rozpočet.

Koľko nás bude stáť Veľká noc?

V žiadnej domácnosti nesmie chýbať sviatočný stôl s kraslicami, majonézovým šalátom, šunkou, vajíčkami a ďalšími dobrotami. Veľkonočný pondelok sa zas nezaobíde bez oblievačky, pohostenia a odmeny pre šibačov. „Najviac zdraželi potraviny, konkrétne majonéza, vajíčka, údeniny, ale aj chlieb a nápoje, alkoholické aj nealkoholické,“ hovorí Jana Trogová, odborníčka na osobné financie z PARTNERS. Ceny za suroviny na pečenie vzrástli oproti minulému roku približne o 13 %, dobroty na veľkonočný stôl o 8 %.

Celkové náklady na sviatky, ak nerátame náklady na cestovanie, dosiahnu podľa výpočtov PARTNERS sumu približne 306 eur. V tejto sume sú zarátané suroviny na pečenie, veľkonočná hostina pre rodinu, aj pohostenie pre návštevu a odmeny pre šibačov.

Z čoho financovať veľkonočné nákupy?

Pre slovenskú domácnosť nie sú výdavky na Veľkú noc zanedbateľné. Odborníčka na financie odporúča vykryť náklady na sviatky z bežného rozpočtu, no ak vychádzate natesno, oplatí sa na účely sviatkov šetriť vopred. Ak si pravidelne neplánujete svoje výdavky na sviatky vopred, môžete sa dostať do finančnej tiesne.

„Voľba očakávaných výdavkov pre sviatky by mala byť vždy prioritou, aby ste udržali svoj finančný plán v súlade s aktuálnymi možnosťami. Veľkonočné sviatky sú obdobím radosti a osláv, no nezabudnite, že aj pri prípravách na ne je dôležité mať pod kontrolou svoje financie,“ radí odborníčka.

Nesiahajte na finančnú rezervu

Zároveň upozorňuje, že na účely sviatkov nie je vhodné využívať finančnú rezervu, ktorú si vytvárame na neočakávané výdavky. „Táto rezerva je primárne určená na neočakávané životné situácie, nie na financovanie sviatkov, ktoré sú pravidelnou súčasťou roka,“ varuje Jana Trogová z PARTNERS.

Uplynulé krízové roky nám ukázali, aké dôležité je mať finančnú rezervu. Tí, čo ju mali, zvládli ťažké obdobia s väčšou ľahkosťou a mali viac času prispôsobiť sa novým podmienkam. Preto si urobte čas na dôkladné plánovanie svojich financií a nezabudnite na rezervu. Aj keď je financovanie sviatkov dôležité, je ešte dôležitejšie mať dostatočné finančné základy na zvládnutie nečakaných udalostí.

Odborníčka PARTNERS Jana Trogová odporúča 4 zásady, ako sviatky finančne zvládnuť:

  1. PLÁNUJTE VOPRED. Pred sviatkami si stanovte rozpočet a predvídateľné výdavky. Udržujte si prehľad nad svojimi financiami a prispôsobte svoje výdavky aktuálnym možnostiam.
  2. NESIAHAJTE NA REZERVU. Majte dostatočnú rezervu na neočakávané výdavky, ale aj na sviatky. Rozdeľte ju tak, aby ste mohli čerpať z očakávaných výdavkov, ale zachovali si dostatočnú rezervu pre nepredvídané udalosti.
  3. REZERVU ČO NAJSKÔR OBNOVTE. Ak použijete časť rezervy na sviatky, čo najrýchlejšie ju obnovte. Rezerva by mala slúžiť na neočakávané udalosti, nie na bežné výdavky.
  4. UČTE DETI FINANČNEJ GRAMOTNOSTI. Vyšibané peniaze nedovoľte deťom ihneď minúť. Je to pre ne príležitosť naučiť sa narábať s peniazmi.

Vyšibané peniaze sú skvelou školou finančnej gramotnosti pre deti

Malí šibači často prinesú domov výslužku v podobe peňazí. Pre dieťa je aj 30 eur závratná suma. Rodičia môžu tieto peniaze využiť na rozvoj finančnej gramotnosti, ktorá sa dieťaťu v živote naozaj zíde.

Rodičom odborníčka na financie odporúča stanoviť jasné pravidlo 50:50. Polovicu sumy môžu deti minúť na niečo, po čom dlhšie túžili, napríklad na hračku či vstupenky do kina. Zvyšnú polovicu by mali odložiť pre budúcnosť. Tento prístup učí deti zodpovednosti a disciplíne.

„Pamätajme si, že učenie detí o zodpovednom nakladaní s financiami je dlhodobý proces, ktorý začína od malička. Vyšibané peniaze môžu byť vynikajúcou príležitosťou na začatie tejto dôležitej výchovy, ktorá bude mať prospech aj v dospelosti,“ vysvetľuje Jana Trogová, odborníčka na osobné financie z PARTNERS.

Je dôležité vysvetliť deťom, že aj tieto peniaze majú svoju hodnotu a niekto musel za ne pracovať. Vyšibané peniaze by nemali byť určené na okamžitú spotrebu, ale môžu byť investované alebo uložené na naliehavé výdavky v budúcnosti.

Zdroj: Katarína R.

 

V TRNAVE OSLÁVIA PRÍCHOD JARI TRADIČNÝMI PODUJATIAMI

Trnavčania sa rozlúčia so zimou folklórnym podujatím Na Kvetnú nedzelu, ktoré je spojené s vynášaním Moreny. Deti z materských a základných škôl počas tohto týždňa vyzdobia korzo veľkonočnými kraslicami a nebudú chýbať ani koncerty a predstavenia.

 

Tradičným programom Na Kvetnú nedzelu udržiavajú v Trnave ľudové tradície z regiónu.Mesto sa na toto podujatie chystá každý rok. Začína sa veľkonočnou výzdobou korza v centre, s ktorou pomáhajú deti z materských a základných škôl. V nedeľu popoludní sa pridajú miestne folklórne súbory a celý sprievod, spolu s Trnavčanmi, sa najprv rozlúči so zimou vynášaním Moreny a následne privíta jar prinášaním Letečka, hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ OOCR Trnava Tourism. 

Tohtoročný program Na Kvetnú nedzelu sa začne o 15:00 h. pred radnicou. 

„Podujatie spestrí ako farebná výzdoba mesta, tak aj hudba, spev a tanec. Vystúpia folklórne súbory DFS Trnavček, DFS Drienka a UFS Trnafčan,“ hovorí Terézia Krupčíková z Mestského kultúrneho strediska – Zaži v Trnave. 

Nedeľné popoludnie obohatia stánky s remeselnými výrobkami. Návštevníci budú mať možnosť si zakúpiť veľkonočné ozdoby, kraslice, tkané košíky, prútené šibáky, ale aj výtvory z medovníkov.

Pre najmenších si organizátori pripravili divadelné predstavenie O 12 mesiačikoch od Divadla Dvor Zázrakov, ktoré sa začne na Námestí SNP o 16:00 h.

Pre dospelých divákov bude v nedeľu 24. marca v Divadle Jána Palárika hudobné predstavenie rodáka z Trnavy – Miloša Biháryho, s názvom Klavírny večer s virtuózom.

„Počas recitálu zaznejú dve vrcholné diela klavírnej literatúry, a to Klavírna sonáta h moll od Franza Liszta a Obrázky z výstavy od skladateľa Modesta Petroviča Musorgského. Súčasťou klavírneho koncertu bude aj prezentácia na plátne o histórii vzniku a zaujímavostiach interpretovaných klavírnych diel,“ dodáva Katarína Čučková z Divadla Jána Palárika.

 

PROGRAM PODUJATIA NA KVETNÚ NEDZELU:
15:00 h. – Morenovanie, vynášanie Moreny a Letečkovanie, prinášanie Letečka (sprievod od radnice po Námestie SNP)
15:30 h. – UFS Trnafčan, DFS Trnavček a Drienka
16:00 h. – O 12 mesiačikoch, Divadlo Dvor Zázrakov
18:00 h. – Klavírny večer s virtuózom, Divadlo Jána Palárika

Viac informácií o podujatiach na: https://kultura.trnava.sk/podujatie/na-kvetnu-nedzelu-2024
Klavírny večer s Milošom Bihárym:
https://www.facebook.com/events/1165687591085091/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D&locale=sk_SK

Košická katedrála v nádhernej exkluzívnej knižnej podobe

Vychutnajte si unikátnu prehliadku gotickej metropolitnej katedrály. Zaujímavé texty a úžasné fotografie, ktoré vám ju ukážu tak, ako by ste si ju nemohli pozrieť ani naživo.
Dóm svätej Alžbety je nádherne graficky spracovaná kniha o najväčšom kostole na Slovensku, ktorý stojí na mieste, kde sa udial eucharistický zázrak. Kniha vás prevedie dómom, jeho dejinami, vzácnymi pamiatkami, obrazmi a kontextmi v detailoch, celkoch aj v presahoch.

 

Dóm svätej Alžbety

O exkluzivitu sa postaral najmä svetovo uznávaný fotograf Jan Wiliam Drnek, ktorý historické reálie dokázal spracovať na vysokej umeleckej i odbornej úrovni. Jeho objektív osobitým pohľadom nazerá do detailov krás košického klenotu. Katedrálu fotil priebežne počas troch rokov a napríklad jedna fotografia v knihe sa skladá aj z 300 snímok.

Použitím špeciálnej techniky a najnovších technológií zhotovil unikátne snímky, pri ktorých budete mať pocit, že sa pozeráte na skutočný trojrozmerný objekt. Ambíciou fotografií nie je umeleckým spôsobom interpretovať pamiatku. Naopak, podávajú ju v technicky precíznych záberoch, ktoré sprostredkúvajú realitu vernú pohľadu ľudského oka. Niektoré detaily uvidíte na fotografiách dokonca lepšie než voľným zrakom priamo v katedrále.

Tvorbu textov vynikajúco zvládla historička Východoslovenskej galérie v Košiciach Mgr. Katarína Nádaská, PhD. „Košická katedrála patrí k najvýznamnejším zachovaným stavbám v celej strednej Európe,“ tvrdí.

 

Tri verzie publikácie

Dóm svätej Alžbety vychádza v rámci Luxusnej knižnice v dvoch limitovaných prevedeniach + tzv. trejdová, čiže klasická kniha, ktorú nájdete vo všetkých kníhkupectvách.

  1. Dóm svätej Alžbety v najluxusnejšej verzii a v limitovanom náklade len 111 výtlačkov. Je ručne viazaná v hovädzej štepanej koži so zlatou razbou v kníhviazačskej dielni Richarda Mayera v nemeckom Esslingene. Má zlatú oriezku, každý výtlačok je ručne číslovaný kaligrafom a je v okrasnom puzdre.
    Ku knihe dostanete darček – otváracie retabulum, tiež certifikát originality a biele rukavice.
  2. Dóm svätej Alžbety – v rovnakej veľkosti ako je luxusná verzia. Vyšla v limitovanom náklade 909 očíslovaných výtlačkov na oriezke. 6-farebnou tlačou ju vytlačili Tlačiarne Banská Bystrica, na obálke je razba zlatou fóliou. Ku knihe je darček v podobe 20-eurového voucheru na nákup na stránke www.LuxusnaKniznica.sk.
  3. Dóm svätej Alžbety v zmenšenej verzii – nájdete ju na všetkých internetových kníhkupectvách, aj v klasických kamenných kníhkupectvách. Je to klasická kniha v menšom formáte ako dve predošlé. Bez darčekov, či exkluzívneho vydavateľského prevedenia. Obsah aj fotografie však zostávajú rovnaké.

 

Uvedenie do života

Na slávnostnej prezentácii publikácie Dóm svätej Alžbety sa zúčastnili nielen samotní autori, ale i predstavitelia mesta Košice, predstavení Rímskokatolíckej cirkvi v Košiciach a mnohé významné osobnosti. Knihu prezentovali duša Luxusnej knižnice Gabriela Belopotocká a generálny riaditeľ vydavateľstva Ikar Marek Néma, ktorý tvrdí: „Takéto publikácie sú vždy náročné na prípravu, na realizáciu. Snažili sme sa zachovať punc jednak edukatívnosti publikácie, ale nechceli sme, aby bola tá kniha až príliš encyklopedická. Aby bola naozaj pútavá a zaujímavá.“

Knihu uviedli do života prostredníctvom modlitby Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup- -metropolita, ako aj Mons. Allan Tomáš, dekan Dómu svätej Alžbety.
Podujatím sprevádzal kurátor Dómu svätej Alžbety Tomáš Harbuľák.
O hudobný vstup sa postaral operný spevák Titusz Tóbisz.

 

Exkluzívne spracovanie knihy

Knižný komplet obsahuje: exkluzívnu obrazovú publikáciu ručne viazanú v koži, 304 strán, rozmer 26 × 37,5 cm, okrasné puzdro so zlatou razbou, otváracie retabulum ako darček, certifikát originality a biele rukavice. Jedineční fotografie sú tlačené šesťfarebnou tlačou (hexachróm). Publikácia je ručne viazaná v hovädzej štiepanej koži so zlatou razbou a oriezkou. Každý výtlačok je ručne číslovaný kaligrafom.

Milan Buno, knižný publicista

 

 

Viete si správne vybrať steak?

Hovorí sa, že steak je kráľom gastronómie. Má znamenitú chuť, chrumkavú kôrku a vo svojom vnútri je krehký. Jeho tajomstvo však nespočíva len v správnom dochutení či presnej tepelnej úprave. Jeho výnimočnosť sa skrýva aj v správnom výbere mäsa.

 

„Základom dobrého steaku je kvalitné mäso. Naše má pôvod v Južnej Amerike. Dôležité sú aj informácie o tom, ako dlho mäso zrelo a z akej časti zvieraťa mäso pochádza. Našim hosťom preto ponúkame sviečkovú, ktorá je najdrahšia a zároveň najjemnejšia časť z hovädzieho mäsa. Taktiež má vysoký obsah bielkovín a výnimočnú chuť vďaka svojej štruktúre,“ vysvetľuje Róbert Dukon, kuchár bratislavského hotela Sheraton.

Správne pripravený steak spoznáte podľa toho, že sa vám rozplýva na jazyku. Doba jeho pečenia závisí od toho, aký steak si želáte. Štandardne je šesť stupňov pečenia: rare – krvavý až surový; medium rare – ružový a menej krvavý, vlažný stred; medium – ružový a pevný stred; medium well – tmavoružový s pevným stredom alebo well done – hnedý a pevný stred.

„Osobne mám najradšej medium, prípadne medium rare. To znamená, že v jadre steaku treba dosiahnuť 65 – 70 stupňov. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov ho nechám 7 minút. Potom ho dokončím na lávovom grile, kde ho opečiem z každej strany a potriem maslom. Po lávovom grile steak nechám odležať 4 až 3 minúty a takto pripravený ho podávam,“ dodáva Róbert Dukon.

V Brasserie Anjou môžete ochutnať steak s hľuzovkami, zelenými fazuľkami, foie gras a hľuzovkovou omáčkou alebo verziu Surf & Turf s grilovanými tigrími krevetami, rukolovým šalátom a sušenými paradajkami. Vychutnať si ho môžete aj s kvalitným červeným vínom, ktoré vám odporučí skúsený someliér. Nebojte sa zaexperimentovať a dať si k nemu pivo či suché biele víno. Upozornenie na záver: pripravte sa na silný gastronomický zážitok.

Zdroj: Simona N.

Zdroj: Hotel Sheraton

 

 

 

Prémiové hamburgery Maestro od šéfkuchára Přemka Forejta sú späť!

Nové hamburgery Maestro sa vrátili do všetkých slovenských reštaurácií McDonald’s. Úplne nová kombinácia chutí vznikla pod taktovkou šéfkuchára Přemka Forejta, ktorý tentoraz prináša poctivý burger s dvomi omáčkami, originálnou žemľou a poriadnym hovädzím alebo šťavnatým kuracím mäsom. Limitovaná edícia bude k dispozícii nasledujúcich šesť týždňov.

 

Oceňovaný šéfkuchár a porotca obľúbenej série MasterChef Česko chce dokázať, že kulinárske majstrovské dielo nemusí byť niečo vzdialené a nedosiahnuteľné. Spoločnosť McDonald’s preto po úspechu predchádzajúcej edície znovu zaraďuje sezónnu ponuku Maestro vytvorenú presne podľa predstáv a chuti Přemka Forejta, aby mohla potešiť chuťové poháriky čo najväčšieho počtu Slovákov a Čechov.

 

Burgery, ako ich vidí Maestro

Spolupráca obľúbenej reštauračnej siete a hviezdy českej gastroscény deklaruje kvalitu surovín bez kompromisov. Nové Maestro, Gourmet Deluxe Beef a Gourmet Deluxe Chicken burgery, obsahujú prémiové hovädzie alebo kuracie mäso, ktoré dokonale dopĺňajú starostlivo skombinované ingrediencie ukryté v chilli sezamovej žemli. Každý burger obsahuje sušené paradajky, slaninu, dva plátky čedaru, šalát, sušenú cibuľu či ikonické McDonald’s nakladané uhorky. Všetky chute dolaďujú do dokonalosti dve omáčky McBacon a Tomato Chargrill.

Přemek Forejt sa nebojí prinášať nový pohľad na gastronómiu, inovovať prípravu jedál a experimentovať s kombináciami a ingredienciami. Aj preto sa McDonald’s opäť rozhodol zveriť svoje najprémiovejšie burgery práve do jeho rúk. Mladý kreatívny šéfkuchár sa aj v tomto roku zameral na vytvorenie burgeru, ktorý by si v McDonald’s sám rád objednal. Výsledkom jeho nadšenia sú šťavnaté, prémiové a vysoko kvalitné špeciality Maestro by Chef, ktoré sú v slovenských a českých reštauráciách McDonald’s dostupné od 11. marca 2024.

 

O spolupráci

Spoločnosť McDonald’s spolupracuje s popredným českým šéfkuchárom od februára 2022, odkedy cestuje po dodávateľskom reťazci a odhaľuje zákulisie pôvodu používaných surovín a výrobných procesov. Přemek Forejt vo videách na platforme YouTube fanúšikom detailne odhaľuje pôvod a výrobu napríklad ikonických hranolčekov, hovädzieho mäsa do burgerov, nakladaných uhoriek a omáčok. Navštívil aj jednu z českých fariem, ktorá je dodávateľom prémiového hovädzieho mäsa.

Zdroj: Nikoleta Š.

Svieti vám kontrolka? Nepanikárte!

Zelené, oranžové, červené a niekedy aj modré. Kontrolky na palubnej doske nám hovoria, čo sa s autom deje. Niektoré sú menej významné, iné znamenajú ohrozenie, pre ktoré je potrebné okamžite zastaviť vozidlo. Ako sa v nich vyznať, keď sa rozsvietia? Nebojte sa, podľa jednoduchého systému sa ich naučíte ľahko čítať. Pri príležitosti dnešného Dňa paniky vám ŠKODA poradí,  ako im porozumieť a zbytočne nepanikáriť.

 

Pri moderných autách už, našťastie, nemusíte mať stále uši v „pohotovosti“ a počúvať, či všetko znie tak, ako má. Dnešné autá s vami komunikujú prostredníctvom malých ikoniek, ktorým hovoríme varovné kontrolky a má ich každý dôležitý systém, takže ani pri kontrole svietenia svetiel, či stierania stieračov nemusí vodič obiehať auto a kontrolovať stav. Varovné kontrolky v aute možno rozdeliť do troch farebných škál – červené, oranžové a zelené, resp. zelené a modré.

Prvé menované, červené, sú najdôležitejšie. „Červená kontrolka vždy signalizuje vážny problém, ktorý treba ihneď vyriešiť. Niekedy ide o akútne situácie, pri ktorých je lepšie auto okamžite zastaviť a privolať odborníka. Inak sa vystavíte riziku, že auto ostane nepojazdné, či dôjde k trvalému poškodeniu niektorého z dielov,“ upozorňuje Robert Hukel, vedúci popredajných služieb v ŠKODA AUTO Slovensko.

Oranžové signalizujú istý druh požiadavky, resp. potreby auta. Najčastejšie ide napríklad o doplnenie kvapaliny, dofúkanie pneumatiky, prípadne automobil upozorňuje na vychýlenie funkcie od normálu (napr. iný režim stabilizačného systému). „Aj oranžovým kontrolkám treba venovať náležitú pozornosť. Už len fakt, že nie je k dispozícii kvapalina do ostrekovačov, môže pri silne znečistenom čelnom skle výrazne zvýšiť riziko dopravnej nehody. Pokiaľ odignorujete kontrolku doplniť AdBlue a kvapalina sa minie, auto vám neumožní naštartovať motor, “ dopĺňa Robert Hukel. 

Zelené a modré kontrolky sú informačné a oznamujú vodičovi správy o chode automobilu a aktívnych funkciách (tempomat, svetlomety a podobne).

Aby ste sa v jednotlivých kontrolkách vyznali, ŠKODA pripravila zoznam najdôležitejších upozornení spolu s ich vysvetlivkami.

Zdroj: ŠKODA AUTO Slovensko s.r.o.

Zimný rez už ďalej nepočká!

V zimných mesiacoch záhradkári oddychujú, ale len na oko. A hoci záhrada ešte stále oddychuje, v skutočnosti sa pomaly pripravuje na ďalšie vegetačné obdobie. Takže nečakajte, treba ju čím skôr pripraviť.

 

Zima je totiž obdobie, keď môžeme podporiť bohatú úrodu na stromoch.

Takzvaný zimný rez ovocných stromov neublíži. Naopak, zmohutnejú, budú odolnejšie a včas, bohato a kvalitne zarodia. Zimný rez ovocných stromov sa robí, keď stromy nemajú listy, čiže počas vegetačného pokoja. Všetky životné procesy stromu sú spomalené, a preto si lepšie poradí so zrezaním, pri ktorom príde o časť drevnej hmoty. Pozitívom je aj minimálny výskyt zárodkov chorôb a škodcov.

 

Viac plodov v lete

Úlohou zimného rezu ovocných stromov je udržať tvar koruny a zabezpečiť dobrý zdravotný stav stromu. Do piateho roka po vysadení sa robí na strome výchovný rez, ktorý pomáha vytvoriť primerane hustú a pravidelnú korunu a podporuje rast stromu. V ďalších rokoch sa robí už len presvetľujúci rez, ktorý podporuje plodnosť.

Prečo je presvetľujúci rez dôležitý? Husté koruny stromov sa pod ťarchou konárov  vyčerpávajú a napádajú ich choroby častejšie ako presvetlené ovocné dreviny. Presvetľujúcim rezom odstraňujeme mŕtve a choré drevo, ktoré už na strome nemá žiadnu funkciu, napríklad holé konáre. Presvetlenie korún ovocných drevín podporí rast zdravých výhonov, správne rozvetvenie i tvar koruny. V korune stromov a kríkov bude dosť svetla, vďaka čomu sa budú vyvíjať zdravé plody v správnej veľkosti a dobrej chuti. Presvetlenie koruny chráni strom pred tieňom, vlhkosťou a hubovitými chorobami.

 

Najmä ovocné dreviny

Rez stromov v zime zosúladíme s vývojom počasia. Robíme ho približne v období od decembra do marca. Vyberieme si radšej dni, keď už silnejšie mrazy odznejú. Vhodný čas na presvetlenie korún ovocných drevín je, keď teploty vystúpia aspoň na dva až päť stupňov nad nulou.  Zimný rez robíme najmä na jabloniach a hruškách. Prospeje však aj dulám, hlohom, jarabinám, malinám, ríbezliam a egrešom. Výnimkou sú čerešne, višne, skoré broskyne, nektárinky a marhule, pri ktorých je najlepšie robiť rez po zbere plodov. Rovnako slivky by v tomto období trpeli výtokom miazgy, preto ich prerezávame v čase kvitnutia.

 

Univerzálny návod nie je

Ak potrebujete tip na ideálny zimný rez, neexistuje. Rez drevín je pre záhradkárov tvrdý oriešok. Každý má osvedčený spôsob a uprednostňuje iné tvarovanie. Je pravda, že v ideálnom prípade by sme mali zimný rez nechať na odborníkov. Je to totiž zásah, ktorý si vyžaduje dlhoročnú prax a odborné vedomosti. Ak sa do toho chcete pustiť, dodržte nasledovný postup.

Prvý krok je celkom jednoduchý – odstránime zaschnuté, choré a poškodené konáre a to asi dvadsať centimetrov pod napadnutým miestom. Potom začína presvetľovanie. Treba dodržať niekoľko zásad – rezať šikmo a zanechávať čisté a hladké rezy. Cieľom rezu je dostať do koruny viac slnečného svetla, takže strom zbavíme väčšej časti jednotlivých konárov. Na starších stromoch odstraňujeme suché, poškodené, choré vetvy a konáre, ktoré sa križujú a zahusťujú korunu, alebo rastú súbežne blízko seba. Necháme vetvu, ktorá je silnejšia a rastie vhodnejším smerom. V korune nemajú vznikať nežiaduce priestory – diery. Odstránime tenké a mladé výhonky, ktoré rastú kolmo nahor. Mladé konáriky skracujeme tak, aby najvrchnejší púčik smeroval tam, kde chceme mať budúci konár, obyčajne by mal smerovať von z koruny. Rez robíme tesne nad horným púčikom pod miernym uhlom, nie veľmi šikmo. Hrubšie konáre odstraňujeme tesne pri kmeni. Pri odstraňovaní hrubších konárov použijeme pílku a rez rozdelíme na dve časti. Najprv odpílime konár na pahýľ, dlhý asi desať centimetrov a potom ho odpílime tesne pri kmeni, aby sme nevytvorili pahýľ. Ten sa môže totiž neskôr stať vstupnou bránou pre rôzne huby a škodcov.

 

Kvalitné náradie

Vzniknuté rany zahladíme nožíkom – žabkou a ošetríme štepárskym voskom alebo stromovým balzamom. Pri reze je dôležité mať kvalitné záhradnícke náradie, najmä otáčavé záhradnícke pílky a nožnice. S nekvalitným náradím sa rezné rany zle zaceľujú. Po rezoch môžu na stromoch vznikať nekrózy a bakteriálne choroby. Odrezané konáre odpraceme na bezpečné miesto, alebo ich spálime či rozdrvíme. Zlikvidujeme tým aj škodcov, čo mohli v drevine prezimovať.

Neskúsení záhradkári sa obávajú, že hlbokým rezom strom vyhynie. Je to však  naopak. Postupným zmladením staršie stromy doslova ožijú, na ich starých konároch sa vytvoria mladé vlky a z nich nové rodiace drevo, ktoré prináša najkrajšie plody. Prezerané stromy sa dožívajú vyššieho veku ako dreviny, čo necháme v pôvodnom stave. Sú vysoké, bočný konáriky sú prestarnuté, stromy postupne odumierajú a čakajú na našu pomoc, aby sme ich upravili a predĺžili im život.

Autor: -aka-