Pociťuje chronickú únavu, neviete sa sústredenosť, máte problém so spánkom, kŕče v nohách? Možno vám chýba horčík. Na Slovensku bola realizovaná klinická štúdia, ktorej úlohou bolo sledovať práve množstvo horčíka v ľudskom organizme. Jej výsledky sú alarmujúce. Približne každý tretí Slovák pravdepodobne trpí nedostatkom horčíka.
Výskum realizovali spoločne Centrum pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové a Katedra výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Výskum sa robil na vzorke 300 osôb vo veku od 17 do 84 rokov formou biologického screeningu a dotazníka, ktorý je medzinárodne uznávaným podkladom pre určenie príznakov nedostatku horčíka. „Dotazník obsahuje 63 otázok z oblasti stravovania, životného štýlu, symptómov nedostatku horčíka či zdravotného stavu človeka. Adaptovali sme ho z anglického originálu,“ opisuje metodiku profesor MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., ktorý výskum viedol.
Výsledky slovenskej časti štúdie
- Približne u jednej tretiny účastníkov bol zistený nedostatok horčíka v organizme.
- U 23 % sa preukázal pravdepodobný deficit horčíka, u 7,5 % dokonca veľmi pravdepodobný deficit.Vo vekovej skupine nad 50 rokov sa zvýšil veľmi pravdepodobný nedostatok horčíka niekoľkonásobne. Výsledok teda naznačuje, že so stúpajúcim vekom sa riziko ohrozenia nedostatkom horčíka zvyšuje. Nedostatok horčíka sa preukázal vo vyššej miere aj u účastníkov, ktorí mali BMI nad 25,0.Možno teda predpokladať, že nedostatok horčíka v organizme sa spája aj s nezdravým životným štýlom a výskytom obezity. Biologický skríning potvrdil výsledky dotazníkového dopytovania na ukazovateli vylučovania horčíka do moču. Potvrdila sa tak vysoká výpovedná hodnota a presnosť zvolenej dotazníkovej metódy.
Štúdia testovala aj vplyv zaradenia minerálnej vody Magnesia do denného pitného režimu. U 25 osôb, ktorí v priebehu troch týždňov pili denne 1,5 l Magnesie došlo k významnému zvýšeniu obsahu horčíka v krvnej plazme. To potvrdzuje vysokú biologickú dostupnosť horčíka pre ľudský organizmus z tejto minerálnej vody.
Hlavným partnerom štúdie v Česku i na Slovensku boli Karlovarské minerální vody, a.s.
Nedostatku horčíka na ľudské telo
„V súčasnom jedálničku ľudí je prítomnosť horčíka na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa dnes nachádza o 50 %menej horčíka ako v 80. rokoch. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním,“ vysvetľuje prof. Zadák. Denný príjem horčíka by mal byť približne 400 – 420 mg u mužov a tehotných alebo dojčiacich žien. Ženy by mali prijímať okolo 300 – 320 mg horčíka. Horčík je jedným z najdôležitejších a najrozšírenejších prvkov v ľudskom organizme, je základným zdrojom energie v množstve enzymatických reakcií v tele. Medzi najzávažnejšie prejavy nedostatku horčíka patrí vznik srdcovej arytmie a nedostatočné vylučovanie inzulínu, svalové kŕče a sťahy. Na príjem horčíka by si preto mali dávať pozor hlavne pacienti s vysokým krvným tlakom a cukrovkou. Aj pre zdravých ľudí je však nízka hladina horčíka nebezpečná. Najčastejšie sa prejavuje bolesťami hlavy, celkovou únavou, nedostatočnou sústredenosťou, bolesťami a kŕčmi svalov, problémami so zápchou, náchylnosťou k stresu a množstvom iných ťažkostí. Viac ako odporúčanú dennú dávku horčíka je potrebné prijímať v záťažových situáciách. Viac horčíka v strave a pitom režime by sme mali prijímať aj vtedy, keď pijeme veľa kávy, jeme vyprážané alebo konzervované jedlá, užívame výživové doplnky a napríklad aj antikoncepciu.
Horčík v extrémnych situáciách
„Počas aktívnej športovej činnosti, ktorá je pre organizmus nesmierne dôležitá, dochádza vo vyššej miere k spotrebe minerálov, teda aj horčíka. Dostatočný príjem tekutín a minerálov počas športu napomôžete celkovej regenerácii organizmu a najmä svalov,“ zdôrazňuje Vlado Zlatoš, skúsený športovec, kondičný tréner a špecialista na výživu.
Pri strese a emočnej záťaži sa okrem hormónov (napríklad adrenalínu) vo veľkej miere spotrebúva aj horčík. Jeho zvýšený prísun sa prejaví lepšou schopnosťou koncentrácie a vyššou výkonnosťou. Aj preto sa horčíku hovorí antistresový minerál. Okrem fyzicky a psychicky náročných situácií sa vyšší príjem horčíka odporúča aj v tehotenstve, počas dojčenia a vtedy, keď je organizmus oslabený chorobou či zvýšenou teplotou. Vo veľmi vysokej miere sa horčík z tela vylučuje po požití alkoholu a pri liečbe diuretikami.
Minerálna voda ako zdroj horčíka
Aj napriek tomu, že sa horčík nachádza vo veľkých množstvách vo vonkajšom prostredí, jeho akútny nedostatok v ľudskom organizme je čoraz častejší a stále sa prehlbuje. Na jeho každodenné dopĺňanie je potrebné myslieť nepretržite. Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve. Preto je jeho dopĺňanie stravou veľmi dôležité. Bohaté zásoby horčíka sa nachádzajú napríklad v strukovinách, čerstvej listovej zelenine, orechoch, morských rybách či banánoch. Minerálne látky sa z vody do organizmu vstrebávajú lepšie, ako napríklad z potravín alebo z doplnkov výživy. Ideálnym zdrojom pre príjem horčíka je preto pitie minerálnych vôd. „Minerálna voda je prirodzeným a dobre dostupným zdrojom minerálov (teda aj horčíka), ktoré dokáže telo efektívne zužitkovať,“ dodáva prof. Zadák. Pre každodenný pitný režim sú najvhodnejšie tzv. stredne-mineralizované minerálne vody s nižšou hladinou sodíka. Minerálna voda Magnesia má unikátne zloženie, pretože je bohatá na prírodný horčík a zároveň obsahuje málo sodíka. Magnesia pramení v chránenej krajinnej oblasti Slavkovského lesa. V predaji je v troch druhoch perlivosti. Pre každodenné dopĺňanie tekutín a minerálov je ideálne 1,5-litrové balenie, na cesty si môžete zobrať praktickú 0,5-litrovú fľašu.