Exotická dovolenka sa vždy spája s ochutnávaním jedál neznámej krajiny. Každá destinácia v sebe ukrýva kultúrne dedičstvo v podobe tradičných miestnych špecialít. Ktoré z tých juhoamerických by ste rozhodne nemali vynechať?
Argentína – Churrasco
Keď sa povie Argentína, steak z hovädzieho mäsa bude s najväčšou pravdepodobnosťou prvé, čo vám napadne. Argentína patrí medzi svetových lídrov v produkcii hovädziny, ale steak nie je jediná úprava, ktorá vystihuje túto krajinu. Churrasco je grilované hovädzie mäso nakrájané na tenšie plátky ako tradičný steak. Pripravuje sa na grile a grilovacom uhlí, drevo sa používa len zriedkavo. Tento výraz sa dá voľne preložiť ako barbecue alebo grilovačka a v prípade, že sa v Argentíne griluje, churrasco je povinná jazda ako na Slovensku špekáčiky alebo klobása. Churrasco sa tradične podáva so šalátom a hranolkami.
Bolívia – Empanadas
Empanada je najpopulárnejšia chuťovka Južnej Ameriky. Dostanete ju kúpiť prakticky na každom rohu v rôznych lokálnych úpravách. Ide o piroh z chlebového cesta, ktorý je plnený mäsom, syrom alebo čímkoľvek, čo vám napadne. Tieto pirohy sa predávajú buď ako pečené alebo ako fritované v oleji. V Bolívii majú svoju tradičnú variáciu empanady plnenú mäsom, ktorú nazývajú salteňa. Do každej mäsovej Empanady sa pridáva omáčka alebo salsa s rôznymi stupňami štipľavosti. Samotné jedenie empanady je umenie. Omáčka sa pridáva hlavne z dôvodu, aby táto chuťovka nebola príliš suchá, ale zároveň sa zvyšuje riziko, že sa touto omáčkou pri prvom odhryznutí zašpiníte. Preto je veľmi dôležité jesť empanadu na výšku a pred prvým odhryznutím sa odporúča pretrasenie náplne, aby stiekla dole.
Delikatesa, ktorú si však v Bolívii nikdy neobjednáte v reštaurácii, lebo sa varí len doma, je soppa de cardan – polievka z býčieho penisu, ktorá sa varí aj na niektorých miestach Peru, dodáva množsvto sexuálnej sily. Bolívia je známa aj výrobkami z quinui.
Peru – Ceviche
Ceviche je súčasťou kultúrneho dedičstva Peru a je im dokonca venovaný aj špeciálny deň v roku, ktorý pripadá na 28. júna. Toto jedlo sa pripravuje zo surových rýb alebo iných morských plodov, ktoré sú pokvapkané šťavou z citrusov, najčastejšie z citróna alebo z lokálnej odrody trpkého pomaranča (naranja agria). Dochucuje sa čili, čiernym korením a soľou. Toto jedlo sa musí pripravovať z čerstvých, ideálne z práve vylovených darov mora, aby sa predišlo črevným ťažkostiam a iným ochoreniam. Domáci vedia, že najkvalitnejšie ceviche sa dajú kúpiť iba ráno, a preto sa konzumuje najmä v doobedných hodinách.
Peru sa taktiež hrdí množdtvo druhov zemiakov, beže je na trhu dostupných 40-50 druhov, no v múzeu zemiakov v Lime sa hovorí až o 3 000 druhoch zemiakov.
Ekvádor – Encebollado
Táto rybacia polievka je v Ekvádore považovaná za národné jedlo. Polievka sa tradične pripravuje varením rybieho mäsa s čerstvými paradajkami a podáva sa s kolieskami červenej cibule. Najčastejšou rybou pokrmu encebollade je tuniak, ale táto základná ingrediencia sa často obmieňa podľa momentálnej chuti a ponuky na trhu. Ako príloha a zároveň ozdoba sa používajú vysušené banánove chipsy a popcorn. Zaujímavosťou je, že sa považuje za liek na opicu po prehýrenej noci plnej alkoholu.
Paraguaj – Chipá
Chipá je malý kukuričný koláčik so syrovou príchuťou, ktorý sa predáva v malých stánkoch alebo ich ponúkajú pouliční predajcovia. Pokojne sa vám môže stať, že takéhoto predajcu stretnete aj v autobuse a predá vám balíček s chipá na cestu. Chipá pripomína malý bochníček chleba a predáva sa väčšinou po viacero kusov vzhľadom na jeho veľmi malú veľkosť. Táto delikatesa je populárna aj v domácej kuchyni a tradične sa podáva na raňajky. Zatiaľ čo presný pôvod tohto jedla nie je známy, najviac rozšírené je práve v Paraguaji a v severnej Argentíne. Za hlavné mesto chipá sa považuje paraguajské mesto Coronel Bogado.
Netradičné chute Južnej Ameriky môžete objavovať v sprievode CK Victory Travel.