Vedeli ste, že k letu patria ľahké svieže vína a bublinky? Podľa odborníkov je na každé ročné obdobie vhodný iný typ vína. Dôvodom je počasie, ktoré ovplyvňuje nielen náladu a aktivity, ale aj metabolizmus ľudí.
„Práve na teplé počasie v lete sú najvhodnejšie ľahké ružové vína s jemnou arómou a s príchuťou sezónneho bobuľového ovocia, ako sú lesné maliny, ríbezle, jahody či egreše. Dôvodom je nielen nižší obsah alkoholu, ktorý je prijateľnejší pre náš organizmus, ale i dôvod, že ich môžeme konzumovať chladenejšie ako iné druhy vín,“ vysvetlil enológ Roman Janoušek, ktorý pripravuje pre vinárstvo Šimák Zámok Pezinok špeciálnu edíciu vín a dodáva: ,,Vína vyrobené v Zámockom vinárstve Pezinok majú zaručene slovenský pôvod a našou ambíciou je vyrábať vína len z vlastného dopestovaného hrozna. Naše vína majú čistú a priamočiaru arómu s nezameniteľným rukopisom chutí a charakteru.“
Ružové víno sa môže podávať vychladené na 6 – 8 stupňov Celzia. Oproti tomu biele a červené vína najlepšie ukážu svoje telo pri teplote okolo 10 stupňov Celzia, a preto sú ideálne na chladnejšie obdobia. Podľa Janouška už dávno neplatí, že ružové vína si obľúbili najmä ženy. Po kvalitnom ružovom víne, a to aj s vyšším obsahom cukru, siaha čoraz viac i silnejšia polovica ľudstva. Najobľúbenejšie je ružové suché
Na letný relax sa podľa odborníkov hodia aj šumivé vína. Bublinkové vína majú tiež nižší obsah alkoholu a podávajú sa vychladené na 4 až 6 stupňov Celzia. Sú ideálne nielen na pohodové letné večery, ale aj ako príjemné osvieženie k obedu. „Osobne uprednostňujem kvalitné šumivé vína vytvorené sekundárnou fermentáciou už z hotových vín kvasením vo fľaši,“ dodal Roman Janoušek. Vinárstvo plánuje na jeseň spustiť výrobu vlastného šumivého vína.
Pre fanúšikov bieleho vína enológ odporúča v lete tradičné odrody ako Sauvignon blanc či Veltlínske zelené, ktoré sa môžu podávať už pri teplote okolo 8 až 10 stupňov Celzia. ,,Skvelé na letné večery je napríklad víno Šimák Zámok Pezinok Sauvignon blanc 2017 – neskorý zber suché – vonia ako čerstvo natrhané egreše, trochu ako mango a trochu ako vinohradnícke broskyne. Je príjemne šťavnaté, priamočiare a čisté so smelými kyselinami a minimálnym obsahom zvyškového cukru. Je ideálnym partnerom idúc naprieč vekom mladších, ale i vyzretejších milovníkov vína,“ odporučil Janoušek.
A prečo je na leto najvhodnejšie víno? „Pivo má utlmujúci účinok, tvrdý alkohol má zase rýchly a agresívny nástup a dramatický koniec. Víno má príjemný a pozvoľný nástup, ideálne nastavenú intenzitu chuti a zaženie i smäd. Víno v súčasnosti je, vždy bolo i bude fenoménom prekonávajúcim priestor a čas. Pomáha zvládnuť chvíle nepohody, rovnako ako umocňuje slávnostný čas. Sú však i dni všedné, ktoré vie spraviť krajšími, ako sa zdajú,“ vysvetlil Roman Janoušek.
Teploty na najlepšie vychutnanie vín:
- Šumivé vína: 4 – 6 stupňov C
- Ružové vína: 6 – 8 stupňov C
- Biele vína: 8 – 10 stupňov C
- Červené vína: 12 – 14 stupňov C