Káva s mliekom je večná polemika. Je to zdravé? Zabíjame tým len kávu alebo zároveň aj naše telo? Do akej miery je problémom mlieko a do akej kvalita ďalších ingrediencií obľúbeného latte? Opäť raz záleží… Nielen na výbere kávy, ale aj od kávového presvedčenia každého z nás a pohľadu na svet.
Káva rôznymi očami…
Jedna partia tvrdí, že kyslá káva je to pravé orechové, iná sa bije za tmavo praženú klasiku espressa. Mliekom zabíjate kávu, tvrdí jedna skupina, ďalšia sa vyžíva v latte art a nevie si svoj deň predstaviť bez zážitku z chuti lahodného kávového nápoja s mliekom.No radšej by sme mohli aplikovať motto „Ži a nechaj žiť!”
Pozrime sa na rôzne typológie „kávových osobností”, ktoré by mohli prispieť k lepšiemu vzájomnému pochopeniu.
Moderná žena
Emocioálne zmýšľajúci človek, čo sa veľmi zaujíma o kvalitu konzumovaného jedla. Problém je, že často ju najviac ovplyvňuje okolie a je pre ňu dôležité nájsť si správne inšpirácie, kamošky, dobrú partiu. Kávu vníma buď ako zdravú alebo ako malú neresť, pričom už vie – zo samotnej kávy nepriberiem.
Nad zelenou kávou sa pousmeje – zázraky nerobí a navyše to ani nechutí. Skôr, či neskôr sa vracia k obľúbeným chutiam a nápojom prevažne mliečneho charakteru. Najviac si pochutí na Latte Art kapučíne so zdravším koláčikom, ideálne bez múky. Oslovia ju aj inovatívne nápoje ako káva s kokosovým olejom, mandľovým mliekom, či kávové shaky na studeno.
Aktívny muž
Kriticky zmýšľajúci človek, tiež so záujmom o kvalitu jedla. Nie je perfekcionista ani extrémista. Vie o neideálnom svete. V rámci možností sa snaží zabezpečiť si to najlepšie pre seba a rodinu. Pozná základný kávový lístok, rád si dá dobré espresso. Doma si väčšinou zabezpečí dobrý automat pre nadpriemerný štandard a nebojí sa vyskúšať ani aeropress,chemex, či hario.
Kávu si dá podľa chuti aj s mliekom, maslom, či MCT, ale aj čistú. Záleží mu skôr na správnom zaradení do životosprávy – aby sa mu dobre pracovalo, športovalo, učilo a realizovalo.
Hipster
Ťažšia povaha, ale vďaka nim máme na Slovensku viac kvalitnej kávy, lepšiu osvetu a aktuálne novinky.Určite však nie je hipster ako hipster! Problém je, keď stretnete takého, čo vidí len svoju jednodruhovú vysokohorskú kávu z Guatemalskej plantáže. Na kávovník mu fúka severný vietor, ktorý jej dáva ten špeciálny citrusový nádych – pre väčšinu ľudí jednoducho kyslá kávu. Alebo začína s presviedčaním, že espresso je nudná káva a kto ešte nepochopil, tak nevie, čo je káva. Keď mu poviete „picollo” až ho strasie a máte zaručenú 15 minútovú prednášku o vašom vyslovenom „faily”.
Kávový barbar
Človek, ktorý kávu nerieši. Niekde sa naučil „buchnúť“ ju dvakrát až štyrikrát za deň. Uprednostňuje rýchle voľby – instant, automaty, prinajlepšom kapsule. Najobľúbenejšou je kombinácia veľké presso s mliekom a cukrom, slávny „slovenský bazén” a teda 150 ml dvojité espresso z automatu, alebo ešte „talianske expreso” s cigaretkou. Keď mu poviete, že takáto káva mu asi najlepšie nerobí, ignoruje to s dovetkom, že telo má ísť do hrobu zhumpľované alebo že jemu to chutí a basta. Slovo ekológia, alebo lokálne praženie mu nič nehovoria, dokonca sa vie bez problémov opýtať, či kávu na Slovensku aj pestujete.
Rozhľadený znalec kávy
Človek s prehľadom o súčasnom dianí – jasne rozlišuje svet komerčnej a výberovej kávy. Ku káve pristupuje s jasnými kritériami kvality a akceptuje širokú škálu kávových nápojov. Nesúdi čo je najlepšie, skôr vyhodnocuje ponúkaný štandard. Ocení inováciu a konštruktívne podať kritiku. Riadi sa heslom – život je príliš krátky na to, aby sme pili zlú kávu a váži si každú svoju šálku. Preto si aj do práce radšej donesie aeropress a doma investuje do pákového stroja, kvalitnej kávy a mlieka.
Pohľad na kávu s mliekom
1. Zdravé a chutné latte, či kapučíno, je priamo závislé od kvality ingrediencií a spôsobu prípravy. Ako sa hovorí, „garbige in – garbige out“. A teda v preklade výrobárom veľmi dobre známe pravidlo, že kvalita výstupu je priamo úmerná kvalite surovín na vstupe.
Asi už tušíte, nehovorím o bežnej prepraženej, zatuhnutej káve, na ktorej „frčí“ väčšina ľudí v kanceláriách. Ani o priemerných komerčných zmeskách s hraním sa na taliansku kávu, a pritom sú plné defektov a nepríjemnej prerážajúcej robustovej pachuti.
A čo instant? Stručne. Produkt nezodpovedá káve, ale len istému kávovinovému nápoju, ktorý ma tiež ďaleko od výberovej kávy. Podľa rovnakej logiky vám určite dôjde, kde majú miesto rôzne kapsulové kapučínka.
Kvalita mlieka a jeho zaradenie do výživy je téma sama o sebe. V rámci štúdia výživy a poznatkov zo súčasného fungovania potravinárskeho priemyslu je nereálne bez subvencií vyrábať plno-výživné mlieko za supermarketové ceny. Ak ale zoženiete „domáce“, alebo čerstvé „bio“ mlieko a nemáte laktózovú alebo caseínovú intoleranciu, tak sa nebojte zaradiť ho v adekvátnom množstve 1 až 2 mliečnych nápojov do zdravej životosprávy.
Určite by bolo skvelé vidieť viacero kaviarní zlepšovať kvalitu, ako to robia napríklad v Melbourne, San Fransciscu, či Berlíne a iných top miestach kávového sveta, kde všetky lepšie kaviarne používajú „Organic and Fresh milk“, po našom „BIO a čerstvé mlieko“.
Kvalita bežného mlieka naozaj klesá. Možno je to subjektívny pohľad a vnímanie chute, ale je veľký rozdiel ak porovnáme „NEBIO“ mlieko z Rakúska s bežným pasterizovaným mliekom, kúpeným u nás. Ak si chcete byť úplne istý vylepšenou životosprávou, odporúčam mlieko radšej iba do kávy. Pretože množstvo aj keď nie ideálneho mlieka nie je až také signifikantné, keďže rátame s konzumáciou 1,5 až 3 dcl denne.
Rovnaký princípa možno aplikovať aj pri obľúbenej káve s maslom. No ako vám „sadne“ a ako využijete jej potenciál, záleží od komplexného zaradenia do životosprávy. Aj preto to miliónu ľudí na svete vyhovuje a ďalší milión ľudí si nedokáže predstaviť, že by tým dokonca mohla zdravo a efektívne nahradiť raňajky.
2. Zdravé a chutné latte priamo závisí od správnej prípravy a pomerov
V prvom rade si treba uvedomiť štandardy kávových nápojov ako kapučíno, latte, či machiato. Každý si robí kávu ako mu chutí. Ak niekomu chutí „slovenský bazén“ veľkého espressa s nízkotučným mliekom v štýle XXL, tak ho darmo budete lámať na originálne kapučíno v pomere 1/3 kávy – 2/3 mikropeny.
Avšak naozaj mi vadí, keď navštívim štýlovú kaviareň a chcem si užiť atmosféru kapučíno, koláčik a čítanie, a dostanem úplne zle našľahané mlieko s horkou prepálenou kávou. Je mi jasné, že kaviareň, či reštaurácia nemá základné štandardy a my, Slovač, to často len akceptuje…
Ešteže sa časy menia a nová vlna výberovej kávy sa postupne prediera aj k nám. Minimálne v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, či v Košiciach nájdeme ľudí, čo sa káve venujú na vyššej úrovni a s osobným záujmom. Potom sú aj výsledky a jedinec si za kávu rád priplatí. Stojí totiž za to.
3. Proteíny mlieka viažu istú časť antioxidantov, ale nie viac ako 30 %
Môžeme sa pustiť do mnohých štúdií a hľadať detaily o tom, ako mlieko zabíja antioxidanty v káve. No pozrime sa na všetko s nadhľadom. Aj keď caseín na seba viaže istú časť antioxidantov, stále z kávy „dostaneme“ odhadom aspoň 70 %.Nejde však o konkrétne čísla, ale o princíp.
Ak je káva kvalitná a zdravo pražená, dostanete v nej antioxidanty, polyfenoly a flavonoidy na 100 % v espresse, na 90 % v alternatíve a cca. na 70 % v mliečnych nápojoch. Z tohto pohľadu je preto skôr dôležité vybrať kvalitu, aby vám chutila.
Zdroj: Dušan P.