Leto je už nenávratne preč. Ale nezúfajte, sychravé jesenné počasie je ideálne na experimenty v kuchyni. Zahrejte sa pri sporáku a nechajte celý domov rozplynúť najrôznejšími vôňami korenia a zeleniny. Jesenný čas môžete využiť na skúšanie nových receptov, ktoré sa vám budú hodiť celý rok. Inšpirovať sa môžete napríklad reláciou Štyri ročné obdobia so šéfkuchárom Jiřím Halamkom. Premiérovú časť sledujte už 12. októbra o 20:00 na TV Paprika.
V hlavnej úlohe zelenina
Bývalý bankový úradník Jiří Halamka sa po svojom víťazstve v súťaži MasterChef Česko 2016 začal svojmu celoživotnému koníčku – vareniu – venovať profesionálne. Založil cateringovú firmu a otvoril reštauráciu Na Palmovce v Hradci Králové. Teraz sa vracia na televízne obrazovky v kuchárskej relácii lokálnej produkcie TV Paprika Štyri ročné obdobia so šéfkuchárom.
V novej relácii vás Jiří Halamka naučí predovšetkým využívať čerstvé sezónne suroviny. Vaše domáce varenie tak bude vždy zaujímavé, pestré a hlavne zdravé. Ako už názov napovedá, relácia je rozdelená do štyroch tematických celkov podľa ročných období a v každej časti dostáva hlavnú úlohu zelenina typická pre danú sezónu. Tešiť sa tak môžete na jedlá z karfiolu, kapusty, koreňovej zeleniny, rebarbory, reďkoviek, lesných húb, alebo aj špenátu.
Ide to aj na sladko
Dáte kedykoľvek radšej prednosť dezertu pred kúskom zeleniny? To sa ale rozhodne nemusí vylučovať. Neveríte?
Vyskúšajte Batatový cheesecake s mascarpone podľa Jiřího Halamku.
Budete potrebovať:
- 0,5 kg batatov
- 400 g Mascarpone
- 4 vajcia
- 300 g kakaových sušienok
- 250 g masla
- 300 g krupicového cukru
- 200 ml smotany
- Vanilkový struk
Ako na to?
- Prepichnuté bataty predpečieme v rúre cca 45 minút na 180 °C
- Olúpeme šupku a rozmixujeme mixérom na pyré
- Sušienky rozdrvíme v mixéri a zmiešame s rozpusteným maslom
- Touto zmesou vystelieme tortovú formu a kôrku na slepo predpečieme 10 minút v rúre
- Mascarpone vyšľaháme s batatovým pyré, cukrom, vajíčkami a vanilkovými zrniečkami
- Vzniknutú zmes nalejeme na korpus
- Pečieme 40 minút na 160 °C
- Necháme 3 hodiny vychladnúť
- Zvyšok vanilkového struku povaríme v smotane
- Cukor zahrejeme v panvici na karamel a prilejeme smotanu
- Uvaríme na jemný karamelový krém
- Podávame s karamelovým krémom a vyšľahanou šľahačkou
Sledujte Štyri ročné obdobia so šéfkuchárom Jiřím Halamkom od 12. októbra o 20:00 na TV Paprika.
Zdroj: Nikol M.